НАЧАЛО ЗДРАВЕ Въглехидратна диета – ето какви са предимствата и недостатъците

Въглехидратна диета – ето какви са предимствата и недостатъците

Въглехидратна диета - ето какви са предимствата и недостатъците
Въглехидратна диета - ето какви са предимствата и недостатъците

Въглехидратна диета

В ерата на бързото отслабване, въглехидратните диети имат своя момент. Ако искате бързо да се отървете от излишните килограми, се смята, че най-добрият начин е да ограничите или премахнете напълно въглехидратите.

Въглехидратите обаче не са толкова лоши. За разлика от протеините и мазнините, въглехидратите са източник на енергия за тялото ни. Тялото ни изгаря въглехидратите, преди да започне да гори мазнините.

Протеините, от друга страна, не се използват за енергия, а за обновяване на мускулите. Така че, ако сте физически активни, въглехидратите са от ключово значение за вашата диета.

Намаляването на въглехидратите може да ви помогне да отслабнете, но само ако го правите правилно.

Какво представляват диетите с ниско съдържание на въглехидрати?
При тях се ограничава приема на въглехидрати, включително тези от зеленчуци, плодове и зърнени храни. Има много такива диети и всяка от тях има свои собствени ограничения.

При кето диетата, например, въглехидратите могат да съставляват само 5% от храната дневно. Но дневната препоръчителна доза е от 45% до 65%. При диета с 2000 калории, това е около 225 до 325 грама въглехидрати на ден.

Размерът на порциите играе основна роля за отслабването и поддържането на килограмите.

Пълнозърнестите тестени изделия са по-добри от белите, но белите в умерени количества, ще ви държат сити за по-дълго.

Можете ли да отслабнете чрез намаляване на въглехидратите?Тези диети работят най-добре в краткосрочен план, защото ограничават приема на прости въглехидрати като захар, бели тестени изделия и бял хляб. Тези празни калории могат да се натрупват и да доведат до затлъстяване.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати ви насърчават да консумирате повече протеини и мазнини.

Понижавайки въглехидратите, както при кето диета, вие помагате на тялото да започне кетоза – състояние, при което се изгарят мазнините за енергия.

Естествено, ще свалите повече килограми, ако изгаряте мазнини, но проблемът е, че тези диети са строги и не са добри в дългосрочен план.

В допълнение, ефектите от тези диети все още са обект на дебати. Според проучване от 2018 г. тези диети водят до загуба на тегло, но тъй като са строги, често се появява йо-йо ефектът.

Друго проучване установи, че хората, които умерено консумират въглехидрати, изгарят повече калории. В допълнение, тези хора са имали по-ниски нива на грелин, хормон, който повишава апетита.

Какви са недостатъците на диетите с ниско съдържание на въглехидрати?
Съществува риск тази диета да причини нездравословни хранителни навици, като например консумация на храни с високо наситено съдържание на мазнини и избягване на определени плодове и зеленчуци.

А именно избягването на въглехидрати може да увеличи риска от смърт. В проучването от 2018 г. са участвали 15 828 хора на възраст между 45-64 години. При тези, които получават от 50% до 55% от енергията си от въглехидрати, имало по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с другите.

Тъй като ще трябва да се откажете от много храни, ще пропуснете и много източници на фибри, витамини и антиоксиданти.

Въпреки че консумацията на протеини има своите предимства, проучванията показват, че яденето на твърде много свинско, пилешко месо или всякакви животински протеини е свързано със сърдечни проблеми.

Като цяло, отказът от въглехидрати може да има дългосрочни негативни ефекти върху вашето здраве. Изборът обаче е ваш, но най-добре е да се консултирате с експерт, който да ви помогне да настроите диетата си според нуждите и тялото си.

Най-популярните диети с малко или никакви въглехидрати
Добрата новина за тези диети е, че са много, а не всички изискват броене на въглехидрати или пълно отказване от тях. Е, лесно можете да намерите диетата, която е най-подходяща за вас.

Кето диета
Кето диетата се появява през 20-те години на миналия век като лечение за епилепсия. Оттогава тя се превърна в една от най-популярните диети без въглехидрати.

При спазване на тази диета, въглехидратите трябва да съставляват само 5% от храната за деня. Въпреки че мнозина са постигнали добри резултати, кето диетата е много рестриктивна и ще ви е трудно да я поддържате дълго.

Диета на Аткинсън
Тази диета е била най-популярна през 90-те. Диетата на Аткинсън е с високо съдържание на протеини и мазнини и ви помага да отслабнете, като консумирате месо, мазнини и млечни продукти вместо въглехидрати.

Палео диета
Тази диета се фокусира върху консумацията на протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. Диетата имитира хранителните навици на нашите предци от палеолита, които консумирали само храна, която ловували или събирали.

Това означава, че можете да ядете плодове, зеленчуци, ядки, семена и месо. Млечните продукти, зърнените култури, бобовите растения и преработените храни са забранени.

Ако искате да опитате такава диета, най-добре е да се консултирате с вашия лекар и диетолог.

Вижте още: Акордеон от свинско месо и картофи с горчичен сос

Тъй като ограничаването на въглехидратите може да доведе до дефицит на други хранителни вещества, важно е вашата диета да бъде разнообразна. И, разбира се, е важно да се наслаждавате на храната.