НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Рецепта за кисело зеле. Дори начинаещи ще се справят

Рецепта за кисело зеле. Дори начинаещи ще се справят

0
Рецепта за кисело зеле. Дори начинаещи ще се справят
Рецепта за кисело зеле. Дори начинаещи ще се справят

Рецепта за кисело зеле – то е най-важната зимнина.

Киселото зеле е вкусно да се яде и като салата и в ястия с месо.

Освен това е много здравословно: богато е на витамин С (100 гр. кисело зеле съдържа 20 мг. витамин С), витамини А и В 12, фолиева киселина, магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, натрий. То е чудесно за храносмилането като естествено ферментирала храна, богата на пробиотични култури. Сокът от кисело зеле съдържа много редкия витамин U, който се счита за полезен за лечението на стомашна язва и на дванадесетопръстника.

Диетата с кисело зеле ефективно топи излишните килограми, детоксикира тялото и регенерира черния дроб.

За 25 кг зеле са необходими 0,5 кг сол, може да добавите половин шепа черен пипер на зърна, шепа царевица, около 10 дафинови листа или парче хрян.

Изрежете твърдата част на зелките. В получената дупка сложете сол.

Първо поръсете половин шепа сол на дъното в съда, в който ще приготвяте зелето, дафинов лист и няколко зърна черен пипер, след това наредете глави зеле. С ръце притиснете зелките, за да пуснат сок.

Ако горната част на зелето остане суха, изсипете подсолена вода, колкото е необходимо. Камък или друга тежест ще попречат на зелето да се издигне над течността.

Поставете чиста кърпа отгоре, след това пластмасова решетка и покрийте с чист чаршаф и оставете да престои. След 3-5 дни отстранете камъка и чаршафа и ако е необходимо добавете сол, сложете нова чиста кърпа и изплакнете камъка и капака.

Повтаряйте процедурата всяка седмица – ако се образува бяла плесен, отстранете и избършете вътрешността с чиста кърпа. Сокът от зеле ще бъде мътен през първите три седмици и след това ще започне да се избистря.

През цялата зима, когато вадите зеле, почиствайте бялата плесен и отстранете онези листа, които са променили цвета си.

Ако се грижите добре за зелето, то ще бъде годно за консумация за дълго време.

Вместо камък, най-отгоре може да сложите торбичка с 10 литра вода, ако бидонът е 50 кг.

Достатъчно е само първите 10 дни да проверявате дали има достатъчно сок и да долеете вода, ако е необходимо.

Процесът на втасване ще се ускори, ако оставите бидона на топло в кухнята за първите 4-5 дни и след това го преместите в мазе или на терасата. В зависимост от температурата зелето ще е готово след един до два месеца.

Вижте още: Чушки за зимата, пълнени с настъргано зеле – 2 рецепти

Добре е зелето да се преточва редовно, а някои предлагат вместо това да се продухва с маркуч. Тази втора процедура е малко ненужна, изисква много капацитет на белите дробове и не се препоръчва за всички.