НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми при инфаркт, на които често не се обръща внимание

Симптоми при инфаркт, на които често не се обръща внимание

1
Симптоми при инфаркт, на които често не се обръща внимание
Симптоми при инфаркт, на които често не се обръща внимание

Симптоми при инфаркт, които често подминаваме

Може ли инфарктът на миокарда да остане незабележим? Може да ви се стори странно да задаваме такъв въпрос, тъй като това състояние на сърдечно-съдовата система е животозастрашаващо. Как се проявява?

Говорейки за инфаркт, си представяме човек, който страда от силна болка в гърдите и пада на земята като ударен от гръм.

Въпреки че това може да се случи, когато инфарктът е масивен, все още има признаци и симптоми, особено при жените, на които не се обръща внимание и лекият сърдечен удар преминава незабелязано. Леките инфаркти, най-често, се появяват при възрастни хора и пациенти с диабет, но могат да се появят при всеки друг.

Кардиолозите често срещат със случаи като този:

„Няколко пъти съм виждал объркването у пациентите, когато ги попитам кога са прекарали инфаркт, а те ми казват, че никога не са имали удар. Инфарктът на миокарда може да възникне и да премине, без да бъде забелязан, но това не означава, че няма последствия.”

Първо: Инфарктът на миокарда, прекаран “на крак” създава повишен риск от развитие на повтарящо се сърдечно мускулно разширение. Така че можете да гледате на този инфаркт като предупреждение за следващия, който може да бъде по-силен и по-сериозен.

Второ: Локалните промени в сърдечната тъкан, които настъпват в резултат на този лек сърдечен удар, водят до загуба на ефикасност в тази област.

Белегът, образуван след сърдечен удар, не участва в работата на сърцето, като по този начин намалява неговата контрактилност.

Затова е изключително важно за всеки човек да си прави преглед веднъж годишно, особено ЕКГ и ехография на сърцето. Това се отнася за всички, но най-вече за хора с артериална хипертония, коронарна болест на сърцето или диабет. Тези заболявания са рисков фактор за инфаркт на миокарда.

Това са някои от по-малко специфичните симптоми, които могат да показват, че имате сърдечен удар:

Облива ви студена пот и лицето ви е бледо, но не ви е студено, нито се занимавате с някаква физическа активност. Ако причината не е инфаркт, все пак трябва да отидете на лекар и да направите някои тестове и анализи, за да определите причината за това изпотяване.

Болка в гърба и гърдите, сякаш някой ви е вързал с въже и ви е стегнал по-силно. Може да се усеща и болка в челюстта, лявата ръка и гърлото. Ако болката не отшуми в рамките на 15 минути, най-добре е да посетите лекар.

Изтощеност, умора и умора при изпълнение на най-обикновените ежедневни дейности. Тази умора може да настъпи няколко дни преди атаката.

Плитко дишане, усещане, че не можете да дишате или т.нар. дишане “риба на сухо”.

Вижте още: Прогонване на мишките от дома с естествени средства

Симптоми като настинка. Често сърдечният удар може да остане незабелязан, защото може да има същите симптоми като грип и настинка – запушен нос, безсъние, болки в цялото тяло, болки в гърдите, повишена температура, изпотяване.