НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Опасни заболявания, които нямат симптоми – вижте кои са те!

Опасни заболявания, които нямат симптоми – вижте кои са те!

0
Опасни заболявания, които нямат симптоми - вижте кои са те!

Опасни заболявания, които нямат симптоми

Когато броят на еритроцитите бавно намалява, има незабележими симптоми като умора, която често приписваме на стресовия живот.

За разлика от заболяванията, които имат конкретна причина и разпознаваеми симптоми, някои състояния имат признаци, симптоми и медицински проблеми, които приемаме за „нормални“. Но зад тях често се крият много коварни болести.

Някои са очевидни, но някои състояния се развиват бавно, така че хората обикновено не забелязват болестта, докато не е твърде късно.

Ето защо е толкова важно да правим редовни прегледи, дори когато усещаме леки промени в тялото.

Ниски нива на витамин D
Въпреки че може да не забележите нещо опасно, ако нивото на витамин D е под 30 ng/ml за дълго време, това може да допринесе за развитието на сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и множествена склероза.

Витамин D също помага за усвояването на калция, така че дефицитът може да повлияе и на състоянието на костите ви.

По-ниско ниво от 20 ng/ml може да се счита за дефицит. За щастие проверката и регулирането на витамин D са прости.

Ако имате сериозен дефицит, бихте могли да го компенсирате с хранителни добавки. След няколко месеца проверете отново.

Хипотиреоза
Щитовидната жлеза регулира метаболизма и редица ключови системи и процеси. Неактивната щитовидна жлеза не произвежда достатъчно хормони (TSH) и тялото не функционира правилно.

Симптомите на хипотиреоза като умора и непоносимост към студ, могат лесно да се пренебрегнат.

Това състояние може да доведе до затлъстяване, сърдечни заболявания, висок холестерол, безплодие, депресия и увредени нерви.

Редовните прегледи трябва да започват на възраст от 35 години и на всеки пет години.

Диабет тип 2
Ако тялото ви не произвежда достатъчно инсулин, който разгражда глюкозата, се развива диабет. Това заболяване често се появява постепенно. Диабетът може да увреди зрението, сърцето, бъбреците и нервните окончания.

Лекарите силно препоръчват теста А1С, който измерва средното ниво на глюкоза в кръвта.

Ако страдате от наднормено тегло или имате фамилна обремененост не забравяйте да направите първото изследване на 45 години.

Повишено кръвно налягане – хипертония
Заради възрастта и рисковете като фамилна обремененост и наднормено тегло, налягането може да стане прекалено високо. Възможните усложнения включват сърдечен удар, инсулт и бъбречни заболявания.

Висок холестерол
Независимо дали се дължи на лошата диета или генетика, повишените нива на лошия холестерол в кръвта могат да запушат артериите, което води до лош приток на кръв към жизненоважни органи като сърцето и мозъка. И накрая, това може да причини инфаркт или инсулт.

Въпреки това, високите нива на холестерол не могат да се усетят. Затова трябва да се правят редовни кръвни изследвания.

Ако имате висок холестерол, вашият лекар вероятно ще препоръча промяна в диетата и физически упражнения – както и първоначално лечение, след което ще ви изпрати да си направите изследване.

Фибромиалгия
Фибромиалгията е хронично състояние и болезнен синдром, характеризиращ се с болка в мускулите, връзките и сухожилията, последвано от умора. В тялото има определени точки, които са много болезнени на допир.

Повечето хора изпитват умерена до силна умора, имат нарушения на съня, чувствителни са на допир, светлина и звук и имат когнитивни нарушения.

Но фибромиалгията е трудна за диагностициране, защото няма тест за това разстройство.

Лекарите поставят диагноза, след като изключат други възможни заболявания, така че може да минат години, преди да разберете за какво става въпрос.

Анемия
Тъй като броят на еритроцитите бавно намалява, се появява умора.

Тъй като червените кръвни клетки пренасят кислород, този недостиг на кислород може да увреди органите и да увеличи риска от сърдечен удар.

Вижте още: Натурална рецепта при кашлица и бронхит, която бори инфекциите

Кажете на Вашия лекар, ако често сте уморени, особено ако имате тежка менструация или чревни нарушения като болест на Крон или целиакия.