НАЧАЛО ЗДРАВЕ Газираните напитки повишават риска от развитие на цироза

Газираните напитки повишават риска от развитие на цироза

0
Газираните напитки повишават риска от развитие на цироза
Газираните напитки повишават риска от развитие на цироза

Газираните напитки повишават риска от развитие на диабет и затлъстяване

Всички обичаме да пием тези напитки, особено през лятото! Но те нанасят сериозен удар върху здравето ни!

През последното десетилетие хората започнаха да пият много повече газирани напитки от всякога. Някои дори признават, че консумират повече газирани напитки дневно, отколкото вода.

Безалкохолните газирани напитки са многомилиарден продукт! Ето защо решихме да ви напомним за вредните ефекти от тези напитки.

1.Затлъстяване
Дори една чаша сладка газирана напитка съдържа около 10 чаени лъжички захар, което може да доведе до увеличаване на излишното тегло. Диетичните газирани напитки са още по-лоши поради съдържанието на изкуствени подсладители, които причиняват хормонални и физиологични дисбаланси, като това допринася за увеличаване на теглото.

Говорейки за изкуствени подсладители, заслужава да се отбележи, че аспартамът е заместител на захарта в повечето диетични газирани напитки. Този подсладител е свързан с безброй здравословни проблеми, включително емоционални разтройства, диабет, множествена склероза, спазми и др.

2.Увреждане на черния дроб
Пиенето на газирани напитки увеличава риска от развитие на цироза, както в случая с хроничните алкохолици. Предвид факта, че газираните напитки нямат хранителна стойност, те са пълни с тежки метали, съдържат кофеин, натрий и причиняват дехидратация, което води до увреждане на черния дроб.

3.Кариес
Газираните напитки увреждат зъбния емайл, а киселинността им има по-вредно въздействие върху зъбите в сравнение със захарта в сладкишите. Те стимулират натрупването на плака по зъбите, което също може да доведе до заболяване на венците и зъбите.

4.Камъни в бъбреците
Всяка газирана напитка е пълна с фосфорна киселина. Тази киселина причинява промени в урината, които впоследствие причиняват образуването на камъни в бъбреците. Ако пиете поне 350-400 мл. от тези напитки седмично, увеличавате риска от развитие на камъни в бъбреците с 15 процента.

5.Диабет
Всяка храна, свързана с увеличаване на теглото, увеличава риска от развитие на диабет. Газираните напитки намаляват способността на тялото да обработва правилно захарта. Много учени твърдят, че пиенето на газирани напитки е причината броят на хората с диабет тип 2 да се утрои от 1980 г. до днес.

Както вече беше споменато в самото начало, само 1 чаша газирана напитка съдържа до 10 чаени лъжички захар, което рязко повишава нивото на захарта. Това причинява инсулинова резистентност и в крайна сметка води до диабет.

Вижте още: Нежелани косми по лицето – смес от 3 съставки ги премахва напълно

За да избегнете тези рискове, изберете най-добрите и най-безопасните алтернативи: прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове, коктейли, зелен чай и други.