НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Мръсното спално бельо крие рискове за здравето

Мръсното спално бельо крие рискове за здравето

0
Мръсното спално бельо крие рискове за здравето
Мръсното спално бельо крие рискове за здравето

Мръсното спално бельо крие рискове за вашето здраве

Хранене, гледане на телевизия, четене, прегръщане с любимия човек или семейния домашен любимец – всъщност ние правим много повече неща в леглото, отколкото просто да спим. За тези от нас, които спят средно по 7 часа на ден, това означава, че прекарвате около 50 часа седмично в чаршафите. Но повечето от нас прекарват повече време в леглото.

Въпреки факта, че повечето от нас се наслаждават на усещането за сън в изпрани чаршафи, обикновено не обичаме редовно да сменяме спалното бельо. Ако за повече от две седмици не изперете чаршафите, това крие риск за здравето ви – поне според д-р Лиза Акерли.

Ето някои от рисковете за здравето, за които тя иска всички да знаят и няколко съвета, за да ги ограничите.

Най-често микроорганизмите не ни причиняват вреда. Но докато спим, прехвърляме част от тях върху нашите чаршафи чрез клетките на кожата си, слюнката и други телесни течности и през нощта се натрупват до такава степен, че могат да се превърнат в истински проблем. В крайна сметка легло, което не се поддържа чисто, може да се превърне в инкубатор за всички видове неприятни рискове за здравето. Ето само няколко от тях:

Стафилококи
Тези бактерии могат да причинят широк спектър от здравословни проблеми, включително белодробни инфекции, инфекции на пикочните пътища и кожни инфекции.

Гъбични микроорганизми албиканс
Тази гъбичка процъфтява в тъмните пространства между чаршафите, които не се перат и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително инфекции на кожата, гениталиите, гърлото и дори кръвта.

Акне
Хората, страдащи от акне, трябва да сменят калъфката на възглавницата на няколко дни.

Простуда и грип
Когато страдате от настинка или грип, важно е да се уверите, че постелката ви е чиста. В този случай трябва да ги сменяте през ден, ако е възможно, за да се избегне по-нататъшно заразяване или предаване на инфекцията на някой друг.

Акари
Тези досадни същества обичат да се размножават в гънките на мръсните чаршафи. Те наистина не причиняват никакви заболявания, но могат да направят живота много неприятен за хората с алергии.

Ето някои ефективни начини за предотвратяване на тези рискове за здравето:

Сменяйте пижамата или нощницата си на всеки три дни. Вземайте си душ преди лягане – или поне измийте лицето и ръцете си.

Ако имате домашен любимец, слагайте одеяло на леглото през деня, за да намалите контакта с чаршафите.

Не яжте в леглото. Ако направите това и забележите, че сте разсипали нещо или сте оставили трохи, веднага сменете чаршафите.

Перете чаршафите поне на всеки две седмици.

Вижте още: Болките от ревматоидния артрит отшумяват с ябълков оцет

Поддържайте спалнята си чиста с прахосмукачка и с мокро почистване. Това отнема малко усилия, но усещането за комфорт от чистите и меки чаршафи си заслужава, нали?