НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Мръсното спално бельо крие рискове за здравето

Мръсното спално бельо крие рискове за здравето

Мръсното спално бельо крие рискове за здравето
Мръсното спално бельо крие рискове за здравето

Мръсното спално бельо крие рискове за вашето здраве

Хранене, гледане на телевизия, четене, прегръщане с любимия човек или семейния домашен любимец – всъщност ние правим много повече неща в леглото, отколкото просто да спим. За тези от нас, които спят средно по 7 часа на ден, това означава, че прекарвате около 50 часа седмично в чаршафите. Но повечето от нас прекарват повече време в леглото.

Въпреки факта, че повечето от нас се наслаждават на усещането за сън в изпрани чаршафи, обикновено не обичаме редовно да сменяме спалното бельо. Ако за повече от две седмици не изперете чаршафите, това крие риск за здравето ви – поне според д-р Лиза Акерли.

Ето някои от рисковете за здравето, за които тя иска всички да знаят и няколко съвета, за да ги ограничите.

Най-често микроорганизмите не ни причиняват вреда. Но докато спим, прехвърляме част от тях върху нашите чаршафи чрез клетките на кожата си, слюнката и други телесни течности и през нощта се натрупват до такава степен, че могат да се превърнат в истински проблем. В крайна сметка легло, което не се поддържа чисто, може да се превърне в инкубатор за всички видове неприятни рискове за здравето. Ето само няколко от тях:

Стафилококи
Тези бактерии могат да причинят широк спектър от здравословни проблеми, включително белодробни инфекции, инфекции на пикочните пътища и кожни инфекции.

Гъбични микроорганизми албиканс
Тази гъбичка процъфтява в тъмните пространства между чаршафите, които не се перат и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително инфекции на кожата, гениталиите, гърлото и дори кръвта.

Акне
Хората, страдащи от акне, трябва да сменят калъфката на възглавницата на няколко дни.

Простуда и грип
Когато страдате от настинка или грип, важно е да се уверите, че постелката ви е чиста. В този случай трябва да ги сменяте през ден, ако е възможно, за да се избегне по-нататъшно заразяване или предаване на инфекцията на някой друг.

Акари
Тези досадни същества обичат да се размножават в гънките на мръсните чаршафи. Те наистина не причиняват никакви заболявания, но могат да направят живота много неприятен за хората с алергии.

Ето някои ефективни начини за предотвратяване на тези рискове за здравето:

Сменяйте пижамата или нощницата си на всеки три дни. Вземайте си душ преди лягане – или поне измийте лицето и ръцете си.

Ако имате домашен любимец, слагайте одеяло на леглото през деня, за да намалите контакта с чаршафите.

Не яжте в леглото. Ако направите това и забележите, че сте разсипали нещо или сте оставили трохи, веднага сменете чаршафите.

Перете чаршафите поне на всеки две седмици.

Вижте още: Болките от ревматоидния артрит отшумяват с ябълков оцет

Поддържайте спалнята си чиста с прахосмукачка и с мокро почистване. Това отнема малко усилия, но усещането за комфорт от чистите и меки чаршафи си заслужава, нали?

loading...