НАЧАЛО ЗДРАВЕ За подобряване на храносмилането консумирайте това семе!

За подобряване на храносмилането консумирайте това семе!

За подобряване на храносмилането консумирайте това семе!
За подобряване на храносмилането консумирайте това семе!

За подобряване на храносмилането консумирайте това семе

Това семе има уникални лечебни свойства! Не го подминавайте!

Семето от чиа е богат източник на витамини от групата В, особено витамин В1 (известен също като тиамин) и витамин В3 (известен също като ниацин).

Това удивително семе е пълно с фибри, омега-3 мастни киселини и много важни минерали като: магнезий, калций, манган, фосфор, желязо и калий.

То има уникални лечебни свойства:

Контрол на кръвната захар
Семето от чиа обикновено се използва в десерти, за да се забави храносмилането на захарите. Това става, като създава бариера между въглехидратите и храносмилателните ензими. Следователно, чиата може да бъде изключително полезно за диабетици.

Хидратира организма
Чиата може да ви помогне да абсорбирате големи количества вода и да задържате електролити. Всъщност то абсорбира 30 пъти повече вода, отколкото тежи, което от своя страна помага за задържане на електролити и балансиране на нивата на течности в тялото. И двете ползи са критични, когато става дума за предотвратяване на дехидратацията, което прави чиа семето изключително полезно за спортисти и активни деца.

Усвоява се бързо от организма
Семето от чиа се абсорбира лесно от храносмилателния тракт. За разлика от други семена, то не трябва да бъде смляно, за да може храносмилателната система да го усвои правилно.

Други предимства
То допринася за отслабването, като се бори с инсулиновата резистентност, която е свързана с повишаване на мазнините по корема. Съдържа аминокиселината, известна като триптофан, която помага за регулиране на апетита и спомага за подобряване на съня.

Има способността да намали LDL холестерола (лошия холестерол) и да повиши HDL холестерола (добрия холестерол).

Може да го добавяте в пудинги, сладкиши и салати и като цяло почти във всички храни. Семето е хидрофилно, което означава, че абсорбира течност и създават гел.

Препоръчваме ви да си направите свой собствен чиа гел, като накиснете 1/3 чаша семе в 2 чаши вода и го оставите в затворен стъклен съд за 10-15 минути. Този гел може да се съхранява в продължение на 3 седмици в хладилника.

Вижте още: Ледена вана за укрепване на защитните функции на организма

Гелът от чиа може да се използва самостоятелно или смесен с храна.

loading...