НАЧАЛО ЗДРАВЕ Невероятните ползи от куркумина за здравето на черния дроб

Невероятните ползи от куркумина за здравето на черния дроб

Невероятните ползи от куркумина за здравето на черния дроб
Невероятните ползи от куркумина за здравето на черния дроб

Невероятните ползи от куркумина за здравето на мозъка и черния дроб

Освен, че се използва в кулинарията, куркумата е ефективно естествено средство, което може да ви помогне да се справите с много здравословни състояния.

Може би сте чували за някои от нейните ползи за здравето, но знаете ли, че тази подправка може да подобри здравето на мозъка ви?

Добре известно е, че куркумата се е превърнала в популярна съставка, често използвана в алтернативната медицина. Дава положителен ефект за лечението на множество физически проблеми и състояния.

Куркуминът, активното съединение в куркумата, е изключително полезен за лечение на болест на Алцхаймер.

Учените все още изследват ползите от тази невероятна съставка за психичното здраве.

Натрупването на бета амилоидни плаки в мозъка допринася за развитието на болестта на Алцхаймер. Скорошно проучване показа, че куркуминът може да намали това натрупване с 40%.

С други думи, куркумата може да бъде един от възможните начини за лечение на това заболяване.

Освен че може да предотврати натрупването на плака в мозъка, куркуминът притежава мощни противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят увреждането, причинено от възпаление или други окислители.

Според някои изследвания куркумата е естествен лек за депресията.

Ползи от куркумата за здравето на черния дроб и нейните профилактични свойства срещу рак

Куркумата е много полезна за черния ви дроб. Куркуминът се използва от векове за лечение на чернодробни заболявания.

Последните проучвания потвърдиха защитните свойства на куркумата за черния дроб. Ефективността й се дължи главно на силните й антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Научно доказано е, че куркумата има способността да намалява увреждането на черния дроб, причинено от:
цироза
чернодробно заболяване
прекомерна консумация на алкохол
висока токсичност
излишък на желязо

В допълнение, последните проучвания показват, че куркумата може да намали риска от развитие на рак на черния дроб, включително хепатоцелуларен карцином, който е известен като най-често срещания тип.

Всъщност куркумата намалява въздействието на канцерогените върху черния дроб, което от своя страна намалява риска от развитие на рак.

Най-добрият начин да добавите куркумата към вашата диета
Въпреки факта, че куркумата предлага много ползи за здравето, изглежда, че тялото ни не е в състояние да абсорбира куркумина (активната съставка в куркумата).

Това означава, че няма да получим всичките му невероятни ползи. Консумацията само на подправката ще доведе до усвояването на само 1% куркумин, което е изключително малко, за да повлияе значително на цялостното ви здраве.

Така че възможно ли е да се подобри усвояването му?
На първо място е много важно да си купите висококачествена органична куркума с висок процент куркуминоиди (95%).

За да увеличите биодостъпността на куркумина, не забравяйте да използвате куркума с черен пипер. Съдържанието на черен пиперин ще увеличи биодостъпността на куркумина 1000 пъти.

Винаги консумирайте куркумата с някоя здравословна мазнина, като кокосово масло. Куркумата е мастноразтворима, следователно, консумирайки я с някои здравословни мазнини, подобрявате нейното усвояване.

Ако я консумирате правилно и редовно, дори 1/4 чаена лъжичка куркума е достатъчна, за да получите всички ползи от нея. Това ще предотврати различни състояния и здравословни проблеми.

Вода с куркума
1-2 чаши вода
¼ ч.л. куркума на прах
щипка черен пипер

Инструкции:
Кипнете водата. Добавете куркума на прах и варете за 10 минути. Свалете от котлона, добавете черен пипер и оставете да изстине. Насладете се на чашата си с куркума!

Куркума + здравословни мазнини
Както вече казахме, можете да комбинирате куркумата с кокосово масло или друг източник на здравословни мазнини. По този начин увеличавате нейното усвояване и ползите за здравето.

Основни съставки:
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кокосово масло
2 чаши кокосово мляко
щипка черен пипер

Вижте още: Избелване на дрехите с домашно приготвен разтвор

Инструкции:
Смесете всички съставки в малък съд и загрейте. Не оставяйте обаче сместа да заври. Консумирайте, докато напитката е топла.

loading...