НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Потрепване на окото, ръката или крака – ето какво означава

Потрепване на окото, ръката или крака – ето какво означава

Потрепване на окото, ръката или крака - ето какво означава
Потрепване на окото, ръката или крака - ето какво означава

Потрепване на окото, ръката или крака

Неволните движения на окото, ръцете или краката се наричат фасцикулации. Обикновено се наблюдават, докато тялото е неподвижно. При някои хора се появяват толкова често, че им пречат на ежедневните дейности.

Означават ли тези нежелани движения на мускулите някакво сериозно заболяване или са само индикации за лоша диета, умора от физическо натоварване или преживян стрес?

Фасцикулацията е бързо, принудително рязко движение или мускулно потрепване, което се случва с дланите, стъпалата или клепачите.

Въпреки че фасцикулацията може да бъде досадна и забележима, тези движения могат да останат незабелязани. Това е така, защото определени движения не са достатъчно силни, за да движат мускула.

Какви са причините за доброкачествения фасцикулационен синдром?

Доброкачествен в случая не означава, че има злокачествени фасцикулации, тоест те представляват неприятна реакция на нашето тяло, която може да причини неприятности в ежедневния живот.

Така че, доброкачествените фасцикулации не са свързани с увреждания в развитието или определени заболявания, а по-скоро са неприятна реакция на организма, която може да причини дискомфорт в ежедневието на хората, на които се случва.

Твърдението, че тази проява не е опасна и не показва конкретно заболяване, се подкрепя от резултатите от проучване на 120 пациенти с изразен доброкачествен фасцикулационен синдром за 32 години. Нито един от тези хора не е диагностициран със амиотрофична латерална склероза или друго заболяване на моторните неврони.

Какви са симптомите?
Доброкачественият фасцикулационен синдром обикновено включва непрекъснатия тремор на определени части на тялото без видима причина. Спазмите могат да се движат от една мускулна група в друга, най-често се наблюдават, докато тялото е в покой. Симптомите на това явление включват мускулна контракция, тремор, мускулни крампи, мускулни болки, скованост, парестезия, неврози и други подобни.

Какво да направите?
Медицинският феномен на този синдром не е свързан със сериозни неврологични заболявания или увреждане на периферните нерви, но все пак се случва. Причината за доброкачествените фасцикулации са:
недостатъчен сън
тежки физически упражнения
стрес
пушене
голямо количество кофеин (пиене на много кафе)
дехидратация
бременост
умора
недостиг на хранителни вещества
лекарства

Природни начини за лечение
Ако доброкачествените фасцикулации значително усложняват ежедневието ви, препоръчително е да посетите лекар. Въпреки това, има някои естествени средства за контрол на мускулните крампи.

На първо място, приемът на кофеин трябва да бъде ограничен и да се осигури качествен сън. Препоръчва се избягване на лекарства, които предизвикват фасцикулации (тези, които съдържат кортикостероиди).

Ако причината за синдрома е алергия към храна, тогава е необходима промяна в диетата, за да се ограничи приема на глутен, млечни продукти или други храни, които причиняват алергия.

Вижте още: Рецепта за домашни бисквити с пълнеж от мак и мед

Използването на магнезий като хранителна добавка ще помогне за облекчаване на стреса и поддържане на енергийните нива в организма. Натрият в солта подкрепя ефективната комуникация между нервите и мускулите, намалявайки нежеланите мускулни контракции.

loading...