НАЧАЛО ЗДРАВЕ Рибено масло всеки ден. 10 неща, които ще се случат с тялото...

Рибено масло всеки ден. 10 неща, които ще се случат с тялото ви

Рибено масло всеки ден. 10 неща, които ще се случат с тялото ви
Рибено масло всеки ден. 10 неща, които ще се случат с тялото ви

Рибено масло всеки ден – много полезно за здравето

Ето какви са ползите от приема на рибено масло от есента до пролетта:

1.Вероятността от сърдечно-съдов проблем е значително намалена.

2.Увеличава се гъвкавостта и скоростта на мислене.

3.Имунната система е по-силна. Тялото по-ефективно се бори с бактериите и вирусите, които го атакуват.

4.Повишава се издръжливостта. Няма да се чувствате уморени през целия ден.

5.Костите ви са по-здрави. Ще забравите за остеопорозата, фрактурите на костите, болките в ставите …

6.Кожата ви ще бъде сияйна и красива.

7.Излишните килограми ще изчезнат.

8.Вашето тяло ще се справи по-добре със стреса. Нивата на серотонин се повишават, така че рибеното масло се препоръчва за деца и възрастни хора.

9.Намалява очното налягане.

10.Организмът е наситен с витамини и хранителни вещества.

Защо е полезно рибеното масло?
Рибеното масло е полезно за нашето здраве, защото съдържа омега-3 мастни киселини, които тялото ни не може да произвежда и затова трябва да го приемаме чрез храната или чрез добавки.

Рибата е най-добрият източник на омега 3 мастни киселини, предимно: херинга, сьомга, сардини, риба тон и пъстърва.

На теория това е чудесна идея, но на практика това не винаги е така. Салмонидите (сьомга, пъстърва и др.) и други риби, живеещи в студени води (треска, сардини и др.), трябва да имат високи нива на EPA/DHA, но за съжаление, днес те се отглеждат по изкуствен начин и се хранят със соя и генно модифицирана царевица, при което вместо омега-3 имат високо съдържание на омега-6 и други отрови.

Една грешка, която правят много хора е използването на големи количества ленено семе, тъй като има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, но за съжаление само около 5% от тези мастни киселини се превръщат в използваема форма на DHA и EPA.

Ненаситените мастни киселини, особено омега-3 мастните киселини, играят много важна роля за растежа и развитието на мозъка.

Известно е, че DHA помага за поддържане на нормалната мозъчна функция, така че това хранително вещество е свързано с по-доброто учене, концентрация и памет.

В допълнение, DHA се намира в особено високи концентрации в ретиналните мембрани, особено фоторецепторите, и затова се смята, че играе ключова роля в развитието на зрението.

Установена е положителна зависимост между съдържанието на DHA в червените кръвни клетки и зрителната острота, както и други показатели за развитието на мозъка при кърмачета и малки деца.

Множество проучвания потвърждават, че групите деца, приемащи рибено масло, имат положителни промени под формата на: повишено внимание, концентрация, способности за учене, работна памет, обработка на визуална информация и способности на имунната система, включително промени в червените кръвни клетки.

С други думи, децата, които консумират поне 2 рибни ястия седмично, едната от които е мазна риба, богата на омега-3 мастни киселини (като риба тон и сьомга), е по-малко вероятно да имат емоционални и поведенчески проблеми, отколкото децата, които не ядат риба.

Вижте още: Работата на черния дроб може да се подобри по няколко начина

Известно е, че децата не са големи любители на рибата, така че при деца, които не консумират риба, липсата на омега-3 мастни киселини в диетата може да се компенсира с хранителни добавки.

loading...