НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подрязване на орхидеята и грижа за корените на растението

Подрязване на орхидеята и грижа за корените на растението

Подрязване на орхидеята и грижа за корените на растението
Подрязване на орхидеята и грижа за корените на растението

Подрязване на орхидеята, поливане и подхранване

Орхидеята е растение, което расте в тропическите ширини и затова се нуждае от специални грижи.

Наличието на въздушни корени за орхидея е нормално. В естествените си местообитания може да живее без почва и получава хранителни вещества от въздуха и кората на дърветата.

Първата функция на корените на орхидеята е да предоставят на растението необходимите за пълноценния растеж вещества. Втората е закрепяне в субстрата или върху дърво.

Корените на орхидеята са зелени. Дори тези, които са в субстрата, са със зеленикав цвят. Те са пълни с хлорофил и се нуждаят от слънчева светлина, за да го активират. Затова се препоръчва да засадите орхидеята в прозрачна голяма саксия.

Въздушни корени
Потъмнелите корени с кафяв, пепеляв, сив цвят свидетелстват за заболяване на растението. Ако растението има такива корени отчасти, по-добре е да ги подрежете, за да не се разпространи болестта.

В противен случай растението ще изсъхне, тъй като образуването на нова коренова система ще бъде предотвратено.

Категорично е забранено отрязването на въздушните корени на орхидея, която цъфти. Растението може да спре да цъфти.

Има моменти, когато корените растат прекалено, тогава това не е добър знак. Има няколко причини за това.

Woman transplanting orchid plant on table, closeup

Причини за повреждане на корените
Изсушаване. Когато орхидеята се полива твърде рядко, тя използва въздушните корени за самосъхранение. Те имат способността да получават вода от въздуха – плесен. Капризните орхидеи не обичат както суха среда, така и излишъка от влага. При естествени условия те регулират колко влага да поемат от тропическия въздух. Но в нашия регион те растат в саксии в субстрат. Ако корените се залеят с вода, те започват да плесняват. С излишната влага в саксията, при липса на светлина и ниска температура на въздуха, корените израстват навън.

Втвърдяване. Ако орхидеята има много въздушни корени и в същото време имат гъста дървесна структура, това означава, че вътрешните корени отдавна са се втвърдили, растението е остаряло.

Как да подрежете повредените участъци?
Подгответе инструменти: остър нож или градинска ножица. Използвайте спирт за предотвратяване на инфекцията.

Внимателно извадете растението от саксията. Изтръскайте го от субстрата. Огледайте цялата коренова система. Изрежете повредените или остарели части. Необходимо е да отрежете въздушните корени от орхидеята и отвътре. Отрежете сантиметър от здравата част на корена.

Вижте още: Питка със спанак – приготвя се от сам 4 съставки

Обработете местата с разтвор на калиев перманганат, фунгицид или активен въглен. Ако желаете, можете също да накиснете корените във витаминен разтвор за 15 минути, за да ги подхраните. За целта смесете 1 ампула витамин В, В1 и В12.

След подрязването засадете орхидеята в нов субстрат.

loading...