НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Проклятието на числото 4: ето защо японците го избягват

Проклятието на числото 4: ето защо японците го избягват

Проклятието на числото 4 - ето какво символизира то в Япония
Проклятието на числото 4 - ето какво символизира то в Япония

Проклятието на числото 4 – ето какво символизира то в Япония

Японците, подобно на китайците, са удивителни хора: те тясно свързват света около себе си с нумерологията, науката и числата. Жителите на Земята на изгряващото слънце вярват, че числата имат огромно влияние върху живота на всеки човек. Дори произношението и изписването на един или друг знак може да промени съдбата и събитията.

Японците са особено внимателни с четните числа, вярвайки, че те носят само неприятности и нещастия. Докато нечетните се почитат като божествени, давайки голям късмет. Така, четворката на практика е изчезнала от ежедневието на цял народ – те се страхуват от нея, сякаш заплашва живота им.

Характеристики на йероглифите, означаващи числа и други думи

Подобни суеверни страхове на японците са свързани с факта, че на техния език йероглифът, означаващ числото четири, звучи точно като думата “смърт”, “гибел” (произнася се “си”, на латински – “ши”).

Деветката е известна като по-малко зловеща, но също украсена с отрицателно значение. Думата “девет” на японски звучи като “болка” или “мъка”.

Къде в Япония няма да намерите нито една четворка?
Забранено ли е злополучното число четири в японското общество, за да не се провокира нещастие? Изобщо, ако е необходимо, се използва, но с голямо внимание. Има обаче интересни моменти, свързани с четворката в ежедневието на жителите на островната страна, в тяхното ежедневие и култура. Не всички чужденци например знаят, че човек не може да намери четвъртия етаж в многоетажни сгради – след третия веднага следва петия. В медицинските заведения няма четвърта зала. Е, за любителите на чаените церемонии се продават специални комплекти. Никой от тях обаче не е предназначен за четирима любители на чая.

Ако японците видят на екрана на телефона, че ги търси абонат, в чийто телефонен номер се съдържа числото 4, те не отговарят на обаждането, за да избегнат нещастие или беда.

Мистичното значение на двуцифрените числа
Двуцифреното число 43 също не се хареса на японците. То се свързва със смъртта при новородените. Бъдещите майки се опитват да нямат нищо общо с това число, а родилните отделения нямат стая с номер 43. Всеки, който има нещо общо със спортни събития, никога няма да се представи под злощастните номера 42 и 49. Според местните суеверия, такива спортисти са изправени пред съдбата да заемат последните места.

Има и други интересни числа. Например 49 се произнася “сику” – мъка, която носи болка или смърт. 4256 звучи като синя планина и означава, че е дошло времето да си отидете от този свят. 33 – това е „сандзан“, йероглиф, който се превежда като ужасен, болезнен, скръбен. Е, 24 може съвсем да депресира японците, тъй като се интерпретира като двойна смърт.

Вижте още: Подрязване на орхидеята и грижи за корените на растението

По време на сватбените церемонии младоженците традиционно даряват сумата, която в банкнотите е представена само с нечетен брой. Подаръкът под формата на пари, които могат да бъдат разделени на равни дялове, може да послужи като ябълката на раздора новото семейство и съпрузите да се скарат.

loading...