НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Качественият мед се разпознава по бялото покритие

Качественият мед се разпознава по бялото покритие

Качественият мед се разпознава по бялото покритие
Качественият мед се разпознава по бялото покритие

Качественият мед лесно може да бъде разпознат

Списъкът с полезните свойства на меда е дълъг, а цената на този пчелен продукт е подобаваща.

Образуването на бяло покритие върху меда е често срещано явление, от което никой не е застрахован. Някои хора се притесняват от това покритие и го отстраняват. Може ли да консумирате меда след това? Колко вреден или полезен е такъв продукт?

Кристализация на меда
Разпространен е следният мит: ако по повърхността на меда се появи бял слой, това означава, че пчелите са били хранени със захар или са я разнесли по вече готоявия продукт. За щастие това е само една от многото ужасни истории за този продукт. Истината е, че бялото покритие е признак за качеството на меда.

Качественият мед се разпознава по бялото покритие

Пчеларите понякога казват, че ако бялото покритие липсва значи нещо не е наред. Становището е напълно оправдано, тъй като прозрачният, мед най-вероятно е неузрял и съдържа твърде много влага.

Когато медът се събира по-рано, излишната вода няма време да се изпари. Медът е повече, но все едно е разреден. Но, ако е бил събран добросъвестно в точното време, кристализацията, която се проявява под формата на бяло покритие, е въпрос на време да се появи.

Качественият мед се разпознава по бялото покритие

Ако медът е естествен и узрял, той ще започне да побелява, просто защото влагата ще продължи да се изпарява малко по малко, а глюкозата ще се прояви под формата на кристали. Като се има предвид, че тя съставлява по-голямата част от меда, това е съвсем нормално и може да се случи много бързо, ако медоносните растения го отделят в големи количества.

Доста често кристалите са по-плътни от самия продукт и т.нар. „захаросване“ започва от дъното на буркана. Но в никакъв случай не бива да се бърка с истинско разваляне на меда.

Защо медът се разпенва
Можете да объркате захаросаните участъци с бялата пяна, която се образува по време на ферментацията на меда. Характерните мехурчета са сигурен знак, че са нарушени условията за съхранение и те предполагат сухо място, скрито от слънчева светлина. Ако продуктът е бил в горещо помещение или в помещение с висока влажност, той може просто да стане кисел, но това няма значение!

Ще бъде достатъчно да го сварите на водна баня.

Надяваме се, че сега можете спокойно да отдадете предпочитание на меда с бяло покритие. Това е най-добрият тест за качество на меда.

Вижте още: Рецепта за домашен шоколад, готов за 10 минути

Бъдете бдителни, но не се отказвайте от меда заради неговия непретенциозен вид.

loading...