НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Соларен панел от празни кенчета от бира – страхотна идея

Соларен панел от празни кенчета от бира – страхотна идея

Соларен панел от празни кенчета от бира - страхотна идея
Соларен панел от празни кенчета от бира - страхотна идея

Соларен панел от празни кенчета от бира

Програмистът и математик Дарко на 39 години, вярвате или не, напправил соларен панел от кенчета от бира, който повишава температурата на външния въздух по специален начин, от минус 5 до плюс 52 – когато същият въздух навлиза в дома.

Панелът е малък, защото става въпрос за експеримент и няма достатъчно мощност, за да загрее напълно стаята, но Дарко твърди, че това чудо наистина работи, така че идеята е любителите на бирата да използват разумно празните кенчета.

„Миналата зима проучвах в Интернет за възможни алтернативни начини за отопление. Попаднах на много различни идеи и тази привлече вниманието ми, защото ми се стори най-простата от всички. Купих плоскости, стиропор за изолация, боя, силикон.

Проектът ми отне няколко месеца, за да го сглобя правилно. Преди началото на зимата монтирах тази плоча на южната стена на къщата, защото слънчевите лъчи са най-силни тук, споделя този креативен майстор.

Отоплителната система с кенчета работи така, че студеният въздух навлиза през отвора на панела и в добре изолираната система се нагрява от слънчевите лъчи в кутиите. Въздухът естествено се движи нагоре и навлиза в къщата през кухия отвор в стената.

„Първо направих рамка от плоскостите с размери метър на метър. Така направената квадратна рамка изолирах с 3 см. стиропор и я защитих с черно фолио и направих легло за кенчетата, което също боядисах в черно. Така се поглъща по-добре слънчевата топлина. Панелът има 11 кенчета на 4 реда, което означава общо 44.

Не струва скъпо, тъй като най-скъпият необходим материал е плексигласът, който се поставя за защита. Той се поставя отпред, така че топлият въздух от системата да не се губи. Не смятам кенчетата, така че цялата тази система ми струва около 60 евро, без труда – казва Дарко.

Този малък панел не може да стопли цялата къща, но е много полезен за допълнително отопление.

„Направих измерване на 31 декември. Тогава температурата навън беше минус пет, а в стаята влизаше топъл въздух с температура 51,8 градуса.

Вижте още: Тиквеното масло лекува простата и понижава холестерола

Единственият недостатък е, че отоплението работи само когато денят е слънчев – обяснява програмистът, който е пълен с идеи.

loading...