НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Изсъхването на туите се дължи на недостатъчно кличество вода

Изсъхването на туите се дължи на недостатъчно кличество вода

Изсъхването на туите се дължи на недостатъчно кличество вода
Изсъхването на туите се дължи на недостатъчно кличество вода

Изсъхването на туите може да бъде предотвратено

Отговорът е много прост, но мнозина отказват да го приемат и винаги отговарят, че нещо друго е причината.

Причината за изсъхването на туите е, че не ги поливате достатъчно. Не става въпрос за болести или радиация.

Дъждът не е достатъчен. Ще се опитам да ви обясня защо туите изсъхват въпреки дъждовете и редовното поливане.

Кореновата система на това растение е на дълбочина от 3/до 60 см. Повърхностното поливане и дъждът не могат да напоят почвата до тази дълбочина и корените на тези растения са слаби, за да проникнат в по-дълбоките слоеве на почвата с дълбока влага, както боровете и елите.

Всяка година има все по-малко сняг и земята остава слабо напоена. Когато започнат високите температури, водата от повърхностния слой бързо се изпарява. Почвата може да се напука и допълнително да се изсуши.

Когато се опитаме да полеем туите с маркуч, водата изтича и навсякъде е мокро, това ни заблуждава и смятаме, че почвата е достатъчно влажна. Ако изкопаем на 10 см., ще видим, че е суха. Същото се случва и с дъжда: Той къпе туите, но всъщност кореновата им система се нуждае от вода.

Как да инсталирате система за капково напояване?

Измерете дължината на оградата, където сте засадили туите. Купете или поръчайте желаната дължина. Поставете маркуча на земята и това е всичко. Когато искате да поливате, прикрепете градинския маркуч към бързата връзка, която се предлага в комплекта и оставете водата да тече бавно.

Без да копаете, стоите и държите маркуча – по този начин постигате много повече, защото почвата се овлажнява достатъчно. Капчиците вода изтичат равномерно от маркуча и накисват земята в дълбочина. Повърхността изглежда суха, но когато я изкопаете малко ще откриете, че в по-дълбоките слоеве има влага. От това се нуждаят растенията. Няма голямо изпарение и коренът получава равномерно необходимата вода. По този начин се изразходва наймалко вода и се получава най-добрият ефект.

Как да поливате самостоятелните растения?
Ако туите или други растения са засадени поотделно, капковото напояване не е препоръчително. Вероятно сте забелязали, че в градските условия до дърветата се вкопава дебел капков маркуч и се пълни с вода, който бавно напоява почвата в по-дълбоките слоеве.

Вижте още: Баклава с ябълки – ароматна и сочна! Запишете си рецептата!

При засаждане можете да поставите парче капков маркуч, за да решите проблема с поливането. Ако туите са засадени вече, тогава оставете водата да тече бавно, за да попие по-добре в дълбоките слоеве на почвата.

loading...