НАЧАЛО ЗДРАВЕ Мед и чесън: комбинация, която ще ви предпазва цяла зима

Мед и чесън: комбинация, която ще ви предпазва цяла зима

Мед и чесън: комбинация, която ще ви предпазва цяла зима
Мед и чесън: комбинация, която ще ви предпазва цяла зима

Мед и чесън – ферментирала смес, която ще ви предпазва от грип и настинки

Чесънът и медът притежават силни лечебни свойства, а в комбинация имат още по-силно действие. Ако направите ферментирал продукт от тези два продукта, ще получите допълнителен здравословен пробиотик, който ще ви поддържа здрави през цялата зима.

Чесънът често се използва в кухнята в комбинация с други подправки за подобряване на вкуса на ястията. Отдавна се смята за един от най-ефективните лекове срещу различни заболявания и ако се консумира в комбинация с мед на празен стомах, организмът ще се възползва максимално от лечебните му свойства.

Чесънът и медът оглавяват списъка с най-лечебните храни. Те обаче са най-здравословни, когато се консумират сурови и дори са по-здравословни, когато са ферментирали. Смята се, че тази комбинация може дори да предотврати появата на рака.

Как се прави тази лечебна смес?

Медът само засилва полезните свойства на чесъна. Консумацията на мед с чесън в продължение на седмица на празен стомах значително ще подобри здравето ви. Можете да направите паста от мед и чесън, а също и да направите ферментирала смес.

Рецепта за паста от мед и чесън:
1 чаша пчелен восък, органичен мед
10 скилидки чесън

Приготвяне:
Поставете обеления чесън в блендер. Изсипете го в буркан и добавете меда. Затворете буркана и го оставете на хладно място за една седмица. Яжте от лека всеки ден по една супена лъжица на празен стомах в продължение на седем дни.

След това направете почивка за една седмица, след което повторете курса на лечение.

Предимства:
подобрява кръвообращението
регулира кръвното налягане
понижава нивото на лошия холестерол в кръвта
намалява възпалението
укрепва имунитета
облекчава кашлицата
лекува организма от настинки и грип

Докато консумирате този лек, препоръчително е да избягвате мазни храни, захар и бързи храни.

Ферментирала смес от чесън и мед:
чесън
мед

Приготвяне:
Притиснете скилидките чесън. Това ще улесни обелването и притискането ще освободи алицинът от него или просто нарежете скилидките чесън. Напълнете буркана със скилидките и залейте с качествен мед.

Затворете буркана, но не плътно или го оставете леко отворен и поставете на тъмно място. Чесънът вероятно ще изплува на повърхността. Суровият мед съдържа полезни ензими, необходими за стартиране на ферментацията. Ако използвате мед с лошо качество, тогава ферментацията няма да започне.

Поставете чиния под буркана. След няколко дни ще забележите балончета. Затворете плътно капачката и обърнете буркана, за да се накиснат хубаво всички скилидки в меда. След това обърнете буркана и отново разхлабете капачката.

Вижте още: Бутер питка – най-лесната от всички, които съм правила досега

Оставете буркана да ферментира за един месец на хладно и тъмно място, след което съхранявайте в хладилника. Яжте по една скилидка чесън сутрин на гладно. Сместа става лековита след три дни, така че можете да започнете да я консумирате веднага.

loading...