НАЧАЛО ЗДРАВЕ Показатели за здравето – на какво следва да обърнете внимание?

Показатели за здравето – на какво следва да обърнете внимание?

Показатели за здравето - на какво следва да обърнете внимание?
Показатели за здравето - на какво следва да обърнете внимание?

Показатели за здравето

Световната здравна организация дава следната дефиниция на здравето: „Състоянието на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствието на болести или физически недъзи.“

По същество това е идеал, към който всички трябва да се стремим. Но как да го оценим и как да го измерим?

Всяка от системите на нашето тяло – сърдечно-съдова, дихателна, храносмилателна, ендокринна – има свой ключов показател.

В допълнение към очевидните (тегло, външен вид, физическо и психическо благополучие), има медицински показатели за здравето, които можете да измерите сами или да установите, като си направите тестове.

Трябва да се научим как да ги разпознаваме и правилно да регулираме.

Кръвно налягане
То се влияе от пол, възраст, сърдечна честота и съдова еластичност. Кръвното налягане се определя от две стойности.

Систолното или горното ниво на налягане показва налягането в артериите в момента, в който сърцето се свива и изтласква кръв в артериите. Долният показател или диастоличното налягане показва налягането в артериите по време на отпускане на сърдечния мускул.

При повечето хора на възраст 20-40 години се наблюдават цифри от 120/80 mm Hg . При 130/85 – налягането леко е завишено. За нормално повишение на налягането се счита 139/89, а за патология – над 140/90.

Дихателна честота
При всички здрави възрастни в покой дихателната честота е 16-18 в минута. При новородени – 40–45 дихателни движения в минута.

Ако правите по-малко от 14 вдишвания в минута, значи сте издръжлив човек със здрави дихателни органи. Ако са повече от 18, това е причина за безпокойство.

Възможно е дихателните ви движения да не осигуряват на белите дробове достатъчно въздух, а дихателният център дава сигнали за попълване на запасите по-често, от нормалното. Трябва да намерите причината, която ви пречи да дишате дълбоко.

Сърдечна честота
Животът на човек продължава, докато сърцето му бие. Сърдечната честота е основният показател за работата на основния ни орган.

Сърдечната честота е много индивидуален показател, може да зависи от много параметри: възраст, пол, тегло, ръст, тренировки, температура на въздуха и дори времето през деня.

За опростяване е обичайно да се измерва сърдечната честота сутрин след събуждане, при условие че не сте спортували и не сте пили алкохол предния ден. Значителна дългосрочна промяна в сърдечната честота може да показва сърдечни проблеми.

Обикновено след тренировка сърдечната честота в рамките на няколко минути се връща към обичайните си стойности (от 60 до 90). Ако сте започнали да забелязвате един или повече от изброените, тогава трябва незабавно да се свържете с кардиолог.

След дори малки физически натоварвания (например изкачване на стълби) сърдечната честота за дълго време не се връща към нормалното.

Редовно усещате засилен пулс.

При измерванията пулсът често е над 100-120 удара в минута или, обратно, под 50.

Усещате постоянна умора, слабост или замаяност.

Хемоглобин
Основната константа на хематопоетичната система – хемоглобин (червен дихателен пигмент на човешката кръв), пренася кислород от дихателната система към тъканите и въглероден диоксид от тъканта към дихателната система. Според препоръките на СЗО, следните показатели се считат за нормални.

За деца от шест месеца до 5 години – 110 g/l и повече.
За деца на 5-11 години – 115 g/l или повече.
За деца на 12-14 години, както и за момичета и жени (15 години и повече) – 120 g/l и повече.
За мъже (15 години и повече) – 130-160 g/l.

Всяко отклонение от нормата не е причина за болестта, а последица.

Билирубин
Това е химическо пигментно съединение, образувано в организма по време на разграждането на червените кръвни клетки, които са завършили своя жизнен цикъл. Нормата на общия билирубин за възрастни мъже и жени е 3,4-17,1 µmol/L.

Повишено ниво на билирубин се наблюдава при нарушена функция на черния дроб и отлив на жлъчка, което може да бъде причинено от хепатит, жлъчнокаменна болест, токсично увреждане на черния дроб, тумори в черния дроб или панкреаса.

Урина
Физиологичната норма на отделяне на урина е 1,5 литра на ден. При здрав човек е със светъл цвят, има специфично тегло 1020 g/l, киселинност 5,5. Ако в урината се появят белтъци или левкоцити, отделителната система не работи правилно.

Тегло
Смята се, че идеалното тегло е това, което сте имали, когато сте били на 18 години. Препоръчително е да го запазите през целия си живот, но това, за съжаление, малцина успяват.

Както всички ключови показатели, теглото на здравия човек има своите граници. За да изчислите нормалното тегло при възрастни, можете да използвате формулата: тегло = (височина-100) + – 10 кг. Например, ако височината ви е 170 сантиметра, тогава границите на нормата на тегло са от 60 до 80 кг.

Кръвна захар
Глюкозата е енергийно гориво за клетките, което влиза в тялото с храната, по-специално от тази, която съдържа въглехидрати.

Инсулинът е необходим за усвояването на глюкозата. При здрав човек нивата на кръвната захар се регулират с помощта на инсулина, който е отговорен за панкреаса. По този начин нивото на глюкоза (захар) в кръвта се поддържа в нормалните граници.

Според препоръките на СЗО нормата на кръвната захар – 3,5–5,5 mmol/L. Показател 5,6–6,6 е нормален след хранене, а нивата на захар на гладно над 6,7 почти винаги показват захарен диабет.

Алкално-киселинен баланс
Метаболизмът на нашето тяло се основава на алкално-киселинния баланс, който се определя от стойността на pH.

Нивото на pH е нормално, ако белите дробове, черния дроб и бъбреците работят хармонично, което премахва вредните елементи, поддържайки желаната киселинност.

Нормалното рН в кръвта трябва да бъде между 7,32-7,42 за венозна кръв и 7,37-7,43 за артериална. PH стойностите под 6,8 или над 7,8 не са съвместими с живота.

Левкоцити
При възрастни нормалните стойности на левкоцитите са в границите 4-10 х 109 / L.

Повишеният брой левкоцити се нарича левкоцитоза и може да бъде причинена от остро възпаление и бактериални инфекции, системни заболявания на съединителната тъкан, начални етапи на лъчева болест и злокачествени тумори.

Телесна температура
За нормална се счита 36,6 градуса.

Според международната медицинска статистика за повечето хора постоянната температура варира от 36,3 до 37,0 градуса.

Повишаването на телесната температура е реакция от различни нарушения в организма. С други думи, това е знак, че тялото е разпознало болестта и е започнало да се бори с нея.

Холестерол (общ)
Има широко разпространено вярване, че само хората, които ядат много мазни храни, имат висок холестерол. Нищо подобно. 80% от холестерола се произвежда в организма (в черния дроб, в други тъкани) и само 20% идва от храната.

Ако в кръвта има много LDL холестерол, тогава той нарушава вътрешните обвивки на съдовете, натрупва се в тях и образува склеротични плаки.

За разлика от тях високата концентрация на HDL намалява риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. За възрастни нивото на общия холестерол е 5,18 mmol/L, а за деца – 4,4 mmol/L.

Вижте още: Алуминиево фолио – уникално средство за здраве и красота

За предпочитане е да се следи кръвното налягане, сърдечната честота и броя на дихателните движения в минута всеки ден, а останалите тестове трябва да се правят поне веднъж на шест месеца.

Анализът на урината ви позволява да получите ценна информация за състоянието на човешкото тяло и навреме да идентифицирате различни видове патология.

РЕКЛАМА1
loading...