НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кръвни тестове, които задължително трябва да си направите

Кръвни тестове, които задължително трябва да си направите

Кръвни тестове, които задължително трябва да си направите
Кръвни тестове, които задължително трябва да си направите

Кръвни тестове, които задължително трябва да си направите

Дори тези, които внимават за здравето си трябва да правят тези тестове. И възрастните, и децата следва да ги правят веднъж годишно, дори да нямат тревожни симптоми.

Списъкът на тестовете се различава в зависимост от възрастта и наличието на хронични здравословни проблеми. Пълният пакет тестове се предписва от личния лекар – и само лекарят може да постави диагноза.

Но има общи препоръки за хората над 35 години. Ето ги:

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Необходимо е да си правите: общ и биохимичен кръвен тест.

Колко често: 2 пъти годишно
Важни показатели: Най-важният е холестеролът в кръвта. Високият холестерол показва риск от развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Нормата за общ холестерол е 3,61–5,21 mmol / L.
Нивото на “лошия” холестерол (LDL) е 2,250–4,820 mmol / L.
Нивото на „добрия” холестерол (HDL) е 0,71–1,71 mmol / L.

АЛТ (Aланин аминотрансфераза) и АСТ (Аспартат аминотрансфераза) – ако тези показатели са над нормата това показва проблеми с мускулните клетки на сърцето, поява на миокарден инфаркт.

Нормата на AЛТ при жените е до 31 единици / литър, при мъжете – до 41 единици / литър.
Нормата на AСТ при жените е до 31 единици / литър), при мъжете – до 35–41 единици / литър.
С-реактивният протеин е индикатор за възпалителния процес или тъканна некроза.

Нормата за всички е под 5 mg / l.

Тромбоза

Трябва да си направите: коагулограма.
Колко често: веднъж годишно.

Важни показатели: АПТВ (период от време, за който се образува кръвен съсирек) – 27–49 сек.
Индексът на тромбоза (съотношението на времето на съсирване на плазмата към времето на съсирване на контролната плазма) е 95-105%.
Фибриноген (първият фактор на системата за коагулация на кръвта) – 2.0–4.0 g / l, или 5.8–11.6 μmol / l.
Тромбоцитите – 200-400 × 109 / L.

Захарен диабет

Трябва да си правите: кръвен тест от пръста.
Колко често: 2 пъти годишно.

Важен индикатор: Нивото на кръвната глюкоза: нормално – 3,3–5,5 mmol / L
Необходимо е да се направи: кръвен тест за гликиран хемоглобин.
Нормата е под 6%.
6,0–6,5% – повишен риск от развитие на захарен диабет и неговите усложнения.

Онкологични заболявания

Анализите след 40 години трябва да се правят 1 път на 2 години.

Колоректален рак.Трябва да се направи: анализ на изпражненията за скрита кръв.
Наличието на кръв показва скрито кървене от долната част на стомашно-чревния тракт, което може да показва наличието на тумор.

Рак на маточната шийка

Необходимо е да се вземе: цитонамазка от шийката на матката.

Показва предракови промени в лигавицата на шийката на матката.

Левкемия (рак на кръвта)

Трябва да се направи: общ кръвен тест.

При левкемия броят на лимфоцитите се променя (може да бъде по-висок или по-нисък, но никога не е в нормата). Броят на тромбоцитите пада (може да бъде 4-5 пъти по-нисък от долната граница).

Болести на стомашно-чревния тракт

Трябва да се направи: копрограма.
Колко често: 1 път за 2 години.

Това позволява да се идентифицират заболявания на червата, жлъчната система, панкреаса.

За диагностициране на инфекция с Helicobacter pylori, която причинява гастрит и язви на стомаха, се прави уреазен респираторен тест (един от продуктите на метаболизма на бактерията Helicobacter pylori е уреазата).

Ендокринни заболявания

Необходимо е да се направи: кръвен тест за хормони на щитовидната жлеза.
Колко често: 1 път годишно или след силен стрес.

Важни показатели:TSH (тиреостимулиращият хормон) е основният регулатор на щитовидната жлеза, който се произвежда от хипофизната жлеза.

Нормата е 0,4-4,0 mU / l. Повишените нива на TSH в кръвта могат да показват хипотиреоидизъм, заболяване на щитовидната жлеза (произвеждат се недостатъчно хормони). Намаленото ниво на TSH се нарича тиреотоксикоза и се характеризира с излишък на хормони на щитовидната жлеза в организма, което може да доведе до нарушаване на работата на нервната система, както и да наруши функционирането на клетките, отговорни за правилния сърдечен ритъм.

Вижте още: Любовно предсказание: изберете един подарък и получете своето!

Заболявания на бъбреците и пикочните пътища

Необходимо е да се направи: общ анализ на урината.
Колко често: 2 пъти годишно.

Важни индикатори: Концентрация на протеини. Тя трябва да бъде под 0,140 g / l.

loading...