НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Замръзнали чистачки и запотени стъкла – ето го решението

Замръзнали чистачки и запотени стъкла – ето го решението

Замръзнали чистачки и запотени стъкла - ето го решението
Замръзнали чистачки и запотени стъкла - ето го решението

Замръзнали чистачки и запотени стъкла

Зимата е кошмар за шофьорите. Броят на допълнителните проблеми, които възникват точно в този момент, може да бъде просто разочароващ. Не е изненадващо, но повечето от тях през студения сезон са пряко свързани с ниската температура на въздуха, наличието на сняг и лед. Време е да си припомним най-често срещаните проблеми, както и начините за ефективно и бързо излизане от подобни ситуации.

1.Замръзнали ключалки
За да не замръзнат ключалките, когато е студено, се препоръчва периодично да ги смазвате. За щастие съответните технически течности са евтини и намирането им в магазина не е трудно. От друга страна, смазочните материали ще ви помогнат да разтопите леда, така че е полезно да съхранявате спрея в дома си. В краен случай ключалката може да се нагрее по “варварски” начин – със запалка.

2.Замръзнали уплътнения на вратите
Най-често това се случва след измиване на колата през зимата и веднага след това (без да оставите колата да изсъхне по време на движение) я оставите паркирана за дълго време. Ако чакате пролетта – това не е опция, но не искате да отваряте вратите с уплътнението, останало по тях, трябва да ги затоплите. Най-добре е да опитате да използвате сешоар или бутилка с гореща вода за това. Не е нужно да я изливате, просто приложете бутилката върху проблемните зони и задръжте.

3.Запотени стъкла
Ако през зимата стъклата започнат да се замъгляват, тогава най-вероятно в колата се натрупа твърде много влага. Това често се случва, когато пътниците внасят сняг в колата, като не почистват старателно краката си. В тази ситуация трябва да се отстрани влажният въздух. Първо, отървете се от целия сняг и разтопена вода. След това – стартирайте вентилационната система (може заедно с климатика). Ако колата е в гаража през нощта, тогава е полезно да оставите прозореца отворен леко през нощта.

4.Замръзнали спирачки
При много тежки студове дори спирачките могат да замръзнат. Ако спирачките са стегнати и откажат да работят след една нощ, трябва да залеете гумите с топла (именно топла, в никакъв случай вряла) вода. Освен това, не е излишно в такава ситуация да загреете колата. Това ще ви помогне да освободите спирачните накладки от ледените връзки.

Вижте още: Питка с мая, която се приготвя много лесно, всеки ще се справи

5.Замръзнали чистачки
При силен студ или по време на сняг чистачките на колата започват да замръзват. Този проблем се решава по два начина. Първият е подаването на допълнителен топъл въздух към предното стъкло. Вторият е периодичното подаване на допълнителна течност за чистачки. В най-трудните ситуации тези методи могат безопасно да се комбинират.

РЕКЛАМА1
loading...