НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Връзката с бабата и дядото е безценна за децата

Връзката с бабата и дядото е безценна за децата

0
Връзката с бабата и дядото е безценна за децата
Връзката с бабата и дядото е безценна за децата

Връзката с бабата и дядото помага на децата да се справят по-добре в трудни ситуации

Има нещо невероятно във връзката между баба и дядо и внуци и то е много по-дълбоко от роднинската връзка. И въпреки че популярната мъдрост гласи, че за да отгледаш дете, ти трябва цяло село, това не е единствената причина, поради която общуването с баби и дядовци е полезно за децата.

Ето 5 причини, поради които близката връзка с баби и дядовци е най-добрият подарък за всяко дете:

1.Децата винаги ще имат допълнителна подкрепа
Проучване в Оксфордския университет установило, че децата, които са близо до своите баби и дядовци, имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми и са по-способни да се справят с травматични житейски събития като развод или тормоз в училище.

Бабите и дядовците могат да осигурят усещане за сигурност и подкрепа, която помага на децата в неблагоприятни ситуации.

2.Родовата памет и самоидентификацията помагат на децата да издържат по-добре на трудностите
Други изследвания показват, че наличието на идентичност между поколенията или разбирането на семейната история и как те се вписват в нея, могат да направят децата по-издръжливи и да им помогнат да контролират по-добре живота си, дори когато светът извън семейството им изглежда неконтролируем.

Психолозите, които изследвали стресовата устойчивост на децата след терористичните атаки на 11 септември, открили, че тези, които знаят повече за семейната си история, се справят по-добре със стреса. Тези знания могат да помогнат на детето да разбере, че е част от нещо по-голямо от самото него. Осъзнаването на факта, че предишните поколения са преживели своите трудни времена, помага на децата да се справят с трудностите и да се върнат към нормалното.

3.Близките отношения с баби и дядовци учат децата да бъдат по-спокойни във възрастните

Всички ние ще остареем и, разбира се, не искаме следващото поколение да ни дискриминира, когато това се случи. За щастие, най-добрата противоотрова срещу възрастта е развитието на положителни взаимоотношения между децата и техните баби и дядовци.

Според проучване, в което са участвали 1 511 белгийски деца на възраст от 7 до 16 години, децата, които са близо до бабите и дядовците си, се отнасят по-малко пренебрежително към по-възрастните хора.

Децата, които са имали лоши отношения с по-възрастните роднини (не непременно по отношение на броя на контактите, а по-скоро по тяхното качество), често се отнасят по-пренебрежително към възрастните хора.

4.Общуването с по-старото поколение предпазва от депресия
Изследване, проведено в Бостънския колеж през 2014 г., установило връзка между деца с по-възрастни роднини и по-ниските нива на депресия при всички членове на семейството. Внуците запознават по-възрастните си роднини с джаджите и съвременните устройства, докато бабите и дядовците споделят житейски опит и съвети.

5.Децата помагат на бабите и дядовците да живеят по-дълго
Науката най-накрая доказа, че да бъде с баба и дядо е полезно не само за детето, но и за самите тях. Децата стават по-издръжливи, а бабите и дядовците стават по-здрави.

Вижте още: Черешова торта с нежен крем – любима рецепта от детството

Изследователите са установили, че грижата за внуците удължава живота на възрастните хора средно с пет години. Общуването между поколенията е наистина печелившо за всички!