НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО За оптимално здраве е нужно да следвате своя биоритъм

За оптимално здраве е нужно да следвате своя биоритъм

За оптимално здраве е нужно да следвате своя биоритъм
За оптимално здраве е нужно да следвате своя биоритъм

За оптимално здраве е нужно да следвате биоритъма на тялото си

След стотици експерименти за връзката между съня и здравето, водещи световни учени откриха какво е необходимо за поддържане на оптимално здраве.

Всички компромиси излагат тялото на риск и го правят податливо на болести.

Учени са стигнали до извода, че хората трябва да си лягат рано и да стават преди изгрев слънце. Най-добрите часове за почивка за тялото са между 22:00 и 6:00. Ето няколко интересни съвета за добър сън.

Лягането в полунощ или след полунощ е много пагубно за човешкото здраве и е пряка причина за много съвременни заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак.

Природата действа чрез прецизни ритмични кръгове, които се влияят от въртенето на Земята, Слънцето и Луната.

Функциите на съня и будното състояние са в съответствие с дневните цикли на този ритъм.

Човешките тела, като майката природа, функционират според естествените цикли, телесен ритъм, който обикновено се нарича биологичен часовник или биоритъм.

Нарушаването на естествените функции на нашия биологичен часовник, освен неправилните навици и нередовния сън, причиняват много различни заболявания.

Когато телата ни са извън баланс и не функционират в хармония с природата, нищо не работи нормално.

Това е така, защото хормоните, химикалите и невротрансмитерите, които определят енергийното ни ниво, жизнеността и как се чувстваме, спим и ядем – не са синхронизирани.

С други думи, ние сме дисбалансирани и не сме в съответствие с биологичния си часовник, така че сме в противоречие с естествената хармония, която Майката Природа е установила.

Преди появата на електричеството, хората са си лягали почти веднага след залез слънце, както правят почти всички животни (с изключение на нощните хищници). Най-доброто време за спане за тялото ни е между 22:00 и 06:00 часа сутринта.

Биоритъм на организма
Човешкото тяло следва общия ритъм на природата, защото е изградено от атоми, молекули и пространства, в които протичат същите процеси, както в природата.

Животът на нашата планета зависи пряко от смяната на сезоните, дните и часовете.

През зимните и ранните пролетни месеци природата спи и човек изразходва най-малко енергия, докато през летните и есенните месеци е обратното.

Сутрин и през деня природата се събужда, въздухът се затопля и се раздвижва.

В резултат на това, човешкото тяло става по-активно и е склонно да поглъща и преработва храната, тоест да получава и консумира енергия.

Вечер и през нощта въздухът не се загрява и настъпва период на покой.

През този период тялото активира процеса на възстановяване на структурата и настъпва покой.

За да може организмът да работи непрекъснато, той трябва да е в съответствие с ритъма на природата. Ако човек следва ритъма, продиктуван от природата и собственото си тяло, тогава най-вероятно няма да има здравословни проблеми.

Дебелото черво например е най-активно от 05:00 до 07:00 часа сутринта, когато екскрементите започват да се движат надолу. Затова, това е най-подходящото време за изпразване на червата.

Най-голямата активност на стомаха е от 07:00 до 10:00 часа сутринта – когато е най-естественото време за хранене. След това, храната се преработва най-добре. В следващите 04:00 часа всички органи се активират и през това време тялото се нуждае от много храна, която лесно и бързо се обработва.

От 14:00 до 18:00 часа е времето на най-голямата активност и работоспособност на човека. Същевременно активно протичат процесите на преработка на храната и пречистване на организма.

В периода от 18:00 до 22:00 часа природата се успокоява, а така и тялото. Изпълнен с преживяванията от деня, човек се нуждае от покой, за да обработва получените от него данни. Организмът преминава фаза на натрупване и обновяване. Началото на този период е благоприятно за физически упражнения и края за подготовка за сън.

Ще получите най-добра почивка, ако си легнете в 22:00 часа. Ако не спазвате това правило и не си лягате в 22:00 часа, тогава съществува риск неправилно да насочите работата на тялото си.

А именно през този период, от 22:00 часа до 02:00 часа след полунощ, апетитът се активира отново и ако го последвате, ще получите нарушение в обмена на вещества в организма.

Вижте още: Лек при гастрит и стомашни болки, помага за 3 дни!

От 02:00 часа до 06:00 часа сутринта тялото се прочиства и затова през този период изпитвате естествена нужда от прочистване на пикочния мехур и червата.

РЕКЛАМА1
loading...