НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Мъдър съвет – притча за моркова, яйцето и кафето

Мъдър съвет – притча за моркова, яйцето и кафето

Мъдър съвет - притча за моркова, яйцето и кафето
Мъдър съвет - притча за моркова, яйцето и кафето

Мъдър съвет от баба

Веднъж внучката дошла при баба си, за да поговорят за живота, за трудностите и за това кога е готова да се откаже. Момичето било уморено от факта, че непрекъснато трябва да се бори и веднага щом се справи с един проблем, веднага се появява нов.

Бабата помислила и я отвела в кухнята. Тогава тя напълнила три съда с вода. В първия тя сложила свежи моркови, във втория – яйца, и накрая, в третия – посипала смляно кафе. Без да каже и дума ги сложила на котлона.

След известно време бабата наляла чаша кафе, извадила морковите и яйцата от водата и ги сложила в чинии. И тогава, обръщайки се към внучката си, тя попитала: „Кажи ми какво виждаш“?

“Морков, яйце и кафе”, казала тя.

Повикала момичето по-близо и поискала да докосне морковите. Внучката направила това и забелязала, че морковите са станали меки. Бабата помолила момичето да счупи черупката на яйцето. Момичето счупило черупката и видяло, че е твърдо сварено.

И най-накрая баба й я помолила да отпие глътка кафе. Внучката вкусила от горещото черно кафе, вдишала ободряващия аромат и попитала: „Бабо, какво искаш да кажеш с това?“

И бабата обяснила, че всеки от тези продукти е изправен пред една и съща трудна ситуация – врящата вода, – но всеки реагира на нея по съвсем различен начин.

Морковите била силни и твърди, но когато попаднали в гореща вода, те омекнали и станали слаби. Яйцето било крехко и можело да се счупи от най-малкото движение. Но след като попаднало във врялата вода, течността отвътре се втвърдила и сега не е толкова лесно да се счупи.

А смляното кафе е съвсем друга история. Попаднало във врящата вода, то не само е променило себе си, но е променило и водата, в която се е озовало.

„На кой от тях приличаш? – попитала бабата.

Когато проблемите чукат на вашата врата, как реагирате на тях – като морковите, яйцата или кафето?

“Трябва да си зададете и този въпрос: Кой сте вие?

Приличате ли на моркова, който изглежда силен, но ако срещне трудности, моментално омеква, губейки цялата си сила?

Или сте по-скоро като яйцето, което идва на този свят с меко и нежно сърце, но, като попадне във водовъртежа на живота, се закалява и става твърдо? Може би, след като е трябвало да се сблъскате със смъртта на любим човек или някакво друго изпитание, сте станали твърди? Може би вашата външна черупка изглежда същата като преди, но сега крие горчивината на душата и горчивината на сърцето?

Или може би приличате на кафето? Тази обикновена на вид смес не само се променя, но и променя всичко около себе си – самите обстоятелства, които са му причинили болка. Във врящата вода кафето излъчва прекрасен аромат и й придава отличен вкус. Ако приличате на кафето, трудните житейски обстоятелства възприемате не като пречка по пътя си, а като възможност да станете по-добри и да промените ситуацията около себе си.

Вижте още: Откраднат или изгубен телефон – това приложение ще ви помогне

Бъдете като кафето! Мислете за неприятностите като стълба, която ви позволява да се изкачите малко по-високо към върха.

РЕКЛАМА1
loading...