НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Ценните уроци и съвети от нашите баби и дядовци

Ценните уроци и съвети от нашите баби и дядовци

Ценните уроци и съвети от нашите баби и дядовци
Ценните уроци и съвети от нашите баби и дядовци

Ценните уроци и съвети от нашите баби и дядовци

Разбира се, ние сами избираме съдбата си и пътя, който да извървим. Но основните ценности в нас са заложени от нашите баби и дядовци. И ето защо: те ни въздействат пряко и „чрез родителите“. Учейки децата на правилните ценности, вие работите и за бъдещето: за вашите внуци и внучки. Днес бих искала да говоря за нашите баби и дядовци, както и за уроците, които ни дават или някога са ни дали. Ще разгледаме събирателен образ, а не моите лични спомени.

1.Трябва да обичате, така че в романите да се пише за вас
Взаимоотношенията са реалната дефиниция на думата „любов“. Дядо винаги отстъпваше на баба, но в същото време оставаше мъж с главна буква. Последната дума винаги беше негова. Понякога строг с всички, но винаги нежен с баба. И колко неприятности им се случиха през целия живот и преодоляха всичко! И как се възхищаваха един на друг след толкова години? Сега такива отношения са нещо от миналото, новите бракове се изграждат на други принципи. Ужасно обидно.

2.Винаги казвайте истината и нищо освен истината
Дядо винаги е казвал истината. Дядо никога не е използвал лъжа, за да изпъкне пред другите или по някакъв начин да украси ситуацията. Винаги честен и прям.

3.Трябва да бъдете реалисти
Възприемане на реалността такава, каквато е. Нашите “старчета” никога не са търсили извинения, просто са живели живота си. Да, лошо е да, трудно е. Но това е животът. Няма нужда да лъжете себе си, опитвайки се да направите живота перфектен.

4.Най-важното нещо в живота е семейството
Дядовците и бабите неуморно се фукаха с нас, децата, опитвайки се да ни дадат всичко, което имат в сърцето си. Тяхната любов и ценни съвети са истинско съкровище. Водеха ни до училището, детските градини и на уроци. Те неуморно даваха всичко от себе си в името на нашето щастие и просперитет. Семейството винаги е било на първо място за тях.

5.Трябва да живеете според приходите си и да спестявате, ако е възможно
Бабите и дядовците не получават огромни заплати, но винаги са имали пари. Не много, но имат. Това им позволява да зарадват внуците си с подаръци. И винаги е имало нещо за ядене: някъде може да спестят и да купят по-евтино и дори сами да отгледат нещо. Това е безценен урок по финансова грамотност.

6.Винаги трябва да останете непоколебими и непоклатими
Просто си спомняте през какво е трябвало да преминат нашите “старчета”. Но нищо не можа да ги пречупи. След много години те разказват с усмивка за ужасните ситуации, които са ги накарали да се разтреперят. Но подобни ситуации просто не са ги пречупили, защото те са ги приели. Приемането на проблема е половината от неговото решение.

7.Трудът и упоритата работа са ключът към успеха
Бабите и дядовците са пример за трудолюбиви хора. Стават много рано, успяват да свършат абсолютно всичко и да прекарат останалото време за друго нещо.

8.Най-силната постъпка е прошката
Колко пъти сме обиждали любимите си дядовци и баби, колко пъти сме се държали отвратително? И винаги са ни прощавали. Никой в света няма толкова голямо сърце. Разочаровани, те намират сили да ни простят и подкрепят.

9.Вярвайте в себе си и обичайте този живот
Те наистина обичат живота. Те не са страдали от апатия, депресия или други модерни заболявания. Те изпитваха искрена любов към този живот, с всичките му възходи и падения. Вълнуващо разказвайки истории от живота, те си спомнят за доброто време. Те решаваха проблемите си от раз. Те се отличаваха с голяма вяра в себе си. По-късно те предадоха тази увереност на нас, техните внуци. Баба често казваше, че е уверена в моето щастие. Винаги казваше, че ще бъда най-добрата жена и ще имам най-щастливото семейство.

10.Бъдете щедри, винаги помагайте на другите
Нашите “старчета” нямаха луксозният живот, който имат много от нас сега. Но те несъмнено даваха повече. Голямата щедрост беше това, което отличаваше това поколение. Винаги бяха щедри с другите.

Вижте още: Шоколадова торта без печене с мека шоколадова глазура

За съжаление осъзнаването на такива важни неща идва с възрастта. Трябва да сте благодарни на вашите баби и дядовци за тези уроци и детството като цяло. Е, тези, които все още имат възможност – не забравяйте дядовците и бабите си, посещавайте ги, обичайте и ги ценете.

РЕКЛАМА1
loading...