НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Прецъфтелите цветоноси на орхидеята – какво да правите с тях?

Прецъфтелите цветоноси на орхидеята – какво да правите с тях?

Прецъфтелите цветоноси на орхидеята - какво да правите с тях?
Прецъфтелите цветоноси на орхидеята - какво да правите с тях?

Прецъфтелите цветоноси на орхидеята. Ето какво да правите с тях!

Орхидеята е забележителна с това, че цъфти с разкошни цветове и то за много дълго време. От месец до четири или дори повече, тази тропическа красавица радва своите домакини с невероятни цветове. Фаленопсисът даже още повече. Какво да правите, след като орхидеята прецъфти? Да отрежете ли изсъхналото стъбло или не? Това са въпросите, които ще разгледаме днес.

Какво се случва с растението след цъфтежа?
След като орхидеята прецъфти, тя трябва да събере сили, да си почине добре. Тя преминава във фаза на сън. След като растението събере сили, то ще цъфне отново.

Какво да правите с изсъхналите цветоноси?
Кафявото стъбло, превърнало се в суха клонка ви дава знак, че орхидеята вече няма да го използва. В този случай цветоносът се отстранява с помощта на остри ножици.

Инструментът се обработва предварително с хлорен разтвор или спирт. Стъблото се отрязва, оставяйки само 1-2 см. По време на поливане, опитайте се водата да не попада в кухото пространство на „пънчето“, или го затворете с восък.

Какво да правите с живия цветонос?
Ако след цъфтежа, цветоносът остане зелен и дори има спяща пъпка, тогава отрежете стъблото над пъпката. Тя може и да оживее, защо да не й дадете шанс? Отрязването се извършва диагонално или хоризонтално, изборът на посоката не влияе върху самото растение.

Какви са вариантите?
Като цяло, когато цветоносът остане върху орхидеята, можете да прибегнете към един от трите най-често срещани начина:

Отсечете го напълно. Към този метод трябва да се прибягва, ако той поема много влага и хранителни вещества от растението. Така орхидеята ще бъде спасена. Ако искате да спасите спящите пъпки на стъблото, тогава извършете среза по такъв начин, че да спасите само една пъпка.

Подрежете цветноса. По правило част от стъблото се отрязва до първата – четвъртата спяща пъпка. Чрез намаляване на броя на пъпките се подхранват само тези пъпки, а не цялото стръкче като цяло.

Не пипайте. Растението само ще направи избор. Често то отново ще ви зарадва с буен цъфтеж.

Какво да правите с отрязания цветонос?
Ако е зелен, поставете го във вода. Може би растението ще намери сили да ви подари своете дете.

Как да пресадите орхидеята след цъфтежа?
След като растението прецъфти, премахнете сухите части. По правило орхидеята се пресажда веднъж на 2-3 години.

Как да се грижите за спящата орхидея?
Покоят на растението може да продължи от един месец до шест месеца. По това време поливането се намалява до 2 седмици, по-добре е да спрете с пръскането. Ако обаче въздухът в апартамента е сух, тогава използвайте овлажнител или от време на време пръскайте растението. Най-добре е да поддържате дневна температура от 23 градуса и нощна от 15 градуса.

Вижте още: Питка с извара и стафиди, мека като памук. Лесна за приготвяне

Има ли нужда от допълнителна светлина?
При недостатъчна светлина, листата избледняват. Използвайте лампа с мощност 60 W, поставете я на разстояние около 20 см от орхидеята.

loading...