НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранване на орхидеята с бананова кора по време на цъфтеж

Подхранване на орхидеята с бананова кора по време на цъфтеж

Подхранване на орхидеята с бананова кора по време на цъфтеж
Подхранване на орхидеята с бананова кора по време на цъфтеж

Подхранване на орхидеята с бананова кора

Любителите на орхидеите са добре запознати с това колко капризни са тези екзотични цветя. Орхидеите трябва да се подхранват, защото почвата от кората и мъха не подхранва цветето достатъчно.

За да си направите сами тор за орхидеите, цветарите съветват да използвате обикновена кора от банан. Съдържа фосфор, калий, азот и магнезий – „златните“ вещества за здравословния жизнен цикъл на цветята. Тези микроелементи навлизат в почвата постепенно и не излагат растението на шок от предозиране. Това подхранване поддържа орхидеята по време на периода на цъфтеж.

Подхранване на орхидеите с кора от банан
Приготвянето на тор от бананова кора е много просто. Предлагаме ви 3 рецепти, от които да изберате.

Чай от банан
Изсушете банановата кора на слънце, докато се втвърди, след това я смелете. Сварете 1 чаена лъжичка от продукта в 200 мл вряла вода. Оставете течността да се охлади и използвайте за подхранване на корените.

Бананова кора на прах
Нарежете кората на малки парченца и я поставете върху лист за печене с вътрешната част нагоре. Изсушете я. Охладете и стрийте на прах. За да направите това, можете да използвате точилка или хаванче за подправки.

Бананова настойка
Обелете 2 банана и залейте кората с 2 литра вода. Настоявайте 2 дни. Прецедете през тензух и разредете с вода в съотношение 1: 1.

За подхранване на листата на орхидеите
Банановата кора може да се използва за избърсване на листата. Те ще придобият блясък и ще абсорбират хранителни вещества.

Правилно подхранване на орхидеята
Подхранвайте орхидеята по време на периода на растеж. Подхранвайте на всяко второ поливане, но с повишено внимание. Ако след образуването на листа започне да расте нов, продължете да подхранвате.

Подхранвайте по време на цъфтежа. Важно: това не се отнася за цъфтящи растения, които току-що сте купили от магазина. Оставете ги да цъфтят и започнете да ги подхранвате не по-рано от 3-4 месеца.

През есенно-зимния период и в летните горещини фаленопсисът забавя растежа си, така че подхранвайте не повече от 1 път на месец.

Болните, слабите и пресадени орхидеи не трябва да се подхранват.

Основното правило: по-добре е да не подхранвате орхидеята, достатъчно, отколкото да я прехранвате.

Вижте още: Кафе за тъмните дрехи – ето как да запазите цвета им за дълго време

Използвайте тези прости рецепти, за да подхраните любимите си орхидеи и да се насладите на буйния им цъфтеж. Разбира се, купените в магазина торове ще бъдат също толкова ефективни, но те могат да навредят на цветето, ако дозата не е изчислена правилно.

loading...