НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лакто-ферментирал лук: мощен пробиотик за здравето

Лакто-ферментирал лук: мощен пробиотик за здравето

Лакто-ферментирал лук: мощен пробиотик за здравето
Лакто-ферментирал лук: мощен пробиотик за здравето

Лакто-ферментирал лук и неговите ползи за здравето

Преди да говорим за свойствата на лакто-ферментиралия лук, трябва да отбележим, че говорим за процес, който помага да се запазят свойствата на зеленчуците.

Освен това, подобрява усвояемостта им и увеличава присъствието на живи култури, които предлагат много ползи за организма.

Думата “лакто” се отнася към специфичен вид бактерии. Това са лактобацили, щамовете които присъстват на повърхността на растенията, стомашно-чревния тракт и вагината. Първо те са открити в млечните ензими, а след това в консервираните или ферментирали зеленчуци.

Лакто-ферментиралият лук е особено интересен начин за увеличаване на ползите от този зеленчук за организма.

За приготвянето му се препоръчва използването на хималайска сол или морска сол. Защото рафинираната сол няма същите ефекти. В допълнение, полученият продукт може да се добави към салати, сандвичи и много други рецепти.

Съставки:
1 кг лук
5 супени лъжици хималайска сол (50 г)
1 литър дестилирана вода
стъклени буркани с широко гърло

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на филийки и го сложете в стъклени буркани. Разтворете сол във вода и използвайте течността за покриване на лука.

Уверете се, че за ферментационния газ е останало около 5 см пространство. Затворете херметически бурканите и съхранявайте на топло място.

Отваряйте капака всеки ден за първите две седмици от консервирането. Така се освобождават натрупаните ферментационни газове.

След един или два месеца лукът ще е готов за консумация. Но, ако продуктът придобие неприятна миризма, изхвърлете го и започнете отново.

И така, какви са предимствата от този лук?

Благодарение на концентрацията на полезни бактерии и основни хранителни вещества, този пробиотичен лук осигурява интересни ползи за здравето.

Те подобряват процеса на храносмилане.

Консумацията на този лук увеличава способността за усвояване на хранителните вещества по време на храносмилането и насърчава правилното изхвърляне на отпадъците. Освен това живите бактерии възстановяват микробната флора на червата и намаляват проблеми като възпаление, газове и лошо храносмилане.

Укрепване на имунната система
Здравето на червата играе особено важна роля за функциите на имунната система. Полезните бактерии, които подхранват бактериалната флора, засилват имунния отговор. По този начин се намалява рискът от инфекция с вируси, бактерии и гъбички.

Вижте още: Лечение на рак със сода за хляб и кленов сироп

Те помагат за отслабване. Поради способността си да подобрява храносмилането и метаболизма, тази пробиотична храна е отлична за тези, които искат да отслабнат по здравословен начин.

loading...