НАЧАЛО ЗДРАВЕ Грип и вируси: 6 грешки, които заразените допускат при лечението

Грип и вируси: 6 грешки, които заразените допускат при лечението

Грип и вируси: 6 грешки, които заразените допускат при лечението
Грип и вируси: 6 грешки, които заразените допускат при лечението

Грип и вируси: 6 грешки, които допускаме

Лечението на грипа е труден и важен въпрос. В крайна сметка, грипът, за разлика от други остри респираторни вирусни инфекции, се развива със светкавична скорост и крие риск от сериозни усложнения.

Как да лекувате грипа?
Много е важно да започнете навременна и правилна терапия. Има много информация за това какви действия трябва да се предприемат, но въпреки това мнозина се лекуват неправилно.

Проучвайки препоръките на епидемиолози и терапевти, обобщихме най-честите грешки, които се допускат по време на лечение на грипа.

Грип, прекаран “на крак”
Мнозина погрешно вярват, че болестта ще премине сама. Такива хора започват активно да приемат антипиретични и мултисимптомни лекарства, които помагат за облекчаване на състоянието и отиват на работа.

Грипът е вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Не само ще зарази всички наоколо, но и благосъстоянието на „разпространителя“ се влошава значително: вирусът удря човек по-силно, засягайки жизненоважни органи.

Протичането на грипа в лека форма наистина преминава бързо, сякаш от само себе си. Но, независимо от формата (дори безсимптомна) и тежестта на заболяването, почивката на легло е необходима.

Отказ да посетите лекар
Често, пациентите се самолекуват: казват, че знаят какво ще им предпише лекарят. Това е грешка!

В случай на грип е необходима медицинска помощ, за да се осигури контрол на състоянието на пациента (ултразвук, флуорография). Грипът води до сериозни усложнения като пневмония, която може да причини смърт.

Прием на антибиотици
Лечение на грип с антибиотици – това е ужасно. Антибиотиците са създадени да унищожават бактериите, те не влияят на вирусите по никакъв начин!

Приемането на антибиотици като профилактика на грипните усложнения също е против правилата, защото неконтролираната употреба на тези лекарства ще доведе до резистентност на бактериите към антибиотиците. И това води до вторична, по-устойчива инфекция, която е по-трудна за лечение.

Топли напитки
Чайовете, соковете и компотите, благодарение на витамин С, наистина подобряват състоянието на пациента, те също намаляват подкиселяването на кръвта, помагат за облекчаване на мускулните болки и умората. Но това е само при условие, че напитките са топли, а не горещи!

Домашните имуностимулиращи средства помагат за укрепване на защитните сили на организма и ще ви вдигнат по-бързо на крака.

Народни средства при грип

Алкохол
Опцията за лечение на грипа със силен алкохол не е подходяща. Алкохолът е токсичен за организма и грипният вирус също. Черният дроб трябва да бъде защитен.

Затопляне
В състояние на втрисане, болки и слабост, желанието да се затоплим е разбираемо. Но, увивайки се в одеяло и слагайки топли чорапи, не можете да останете в затворена в стая.

Не забравяйте да проветрите стаята: при температура 18-20 се спи по-добре и се оздравява по-бързо. Топлият душ за 3-5 минути също няма да бъде излишен, но е по-добре да се откажете от горещата баня, докато оздравеете.

Вижте още: Рецепта за домашен хляб: дори начинаещ ще се справи с тази задача

Погрижете се за здравето си и за близките си: споделете тази статия с приятелите си, за да не давате шанс на грипа!

loading...