НАЧАЛО ЗДРАВЕ Леката форма на коронавируса – ето как се проявява

Леката форма на коронавируса – ето как се проявява

Леката форма на коронавируса - ето как се проявява
Леката форма на коронавируса - ето как се проявява

Леката форма на коронавируса

При 80 процента от заразените, заболяването протича леко. Важно е правилно да идентифицирате неговите симптоми.

Носител на инфекцията
Учените смятат, че една от основните причини за бързото разпространение на болестта, е именно лекото протичане при голяма част от пациентите. При децата COVID-19 в повечето случаи протича безсимптомно. Тоест хората, които не са болни, могат да станат преносители на вируса. Епидемията в Германия започна точно така.

Как да разпознаем заболяването
Характерните симптоми на COVID-19 са температура, кашлица (обикновено суха или с малко количество храчки), задух, усещане за стягане в гърдите. Понякога са възможни признаци на остра синусова инфекция или общо усещане за заболяване без температура. При леката форма на заболяването симптомите изчезват след седмица или две, при тежките случаи продължават шест или повече седмици.

Лека форма на COVID-19
Леко повишена температура, леко главоболие, умора, болки в гърлото, кашлица, болки в мускулите, леки признаци на настинка, бледност, втрисане, рядко хрема.

Как да не объркаме COVID-19 с настинка или остра респираторна инфекция
При настинка, за разлика от COVID-19, кашлицата е по-влажна, отколкото суха и винаги със запушен нос и хрема. Подобни симптоми са леко повишената температура и леко до умерено главоболие.

Как да не объркаме COVID-19 с грипа
COVID-19 и грипът са сходни: „причиняват респираторни заболявания с широк спектър от варианти – от безсимптомно или лека до тежка форма и смърт“. Но при грипа не се наблюдават задух или други проблеми с дишането и температурата е почти винаги висока, за разлика от COVID-19.

Рискови фактори
Към подозрителните симптоми се отнасят всякакви клинични прояви на остра респираторна вирусна инфекция, бронхит или пневмония в комбинация с епидемиологична анамнеза.

Те могат да бъдат причинени от:

  • посещение през последните 14 дни преди първите признаци на инфекция в страни и региони с огнище на COVID-19
  • близки контакти през последните 14 дни с хора, болни от COVID-19
  • близки контакти през последните 14 дни с наблюдаваните лица във връзка с новия коронавирус

Дори при леки симптоми следва да се обадите по телефона на лекаря си, а не да се самолекувате.

Необичайни симптоми на COVID-19 в Германия
Немският вирусолог Хендрик Стрик, който наблюдава почти всички случаи на COVID-19 в Германия, сподели личния си опит в интервю за “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Според него, типичният пациент с COVID-19 има само леки симптоми. Характерни са сухата дразнеща кашлица и лека температура, 30 процента от заразените са имали диария.

Вижте още: Първи симптоми на пневмония – не ги пренебрегвайте!

Около две трети от болните са имали загуба на обонянието и вкуса. В продължение на няколко дни те отбелязват странни усещания. Това предполага, че при тези пациенти вирусът прониква не само в белите дробове, но и в стомашно-чревния тракт.

loading...