НАЧАЛО ЗДРАВЕ Първи симптоми на пневмония – не ги пренебрегвайте!

Първи симптоми на пневмония – не ги пренебрегвайте!

Първи симптоми на пневмония - не ги пренебрегвайте!
Първи симптоми на пневмония - не ги пренебрегвайте!

Първи симптоми на пневмония

Голям брой хора се обръщат към лекар за помощ при пневмония с известно закъснение. И всичко това, защото в ранните стадии на заболяването е много трудно да се разграничи пневмонията от обикновената настинка. Причините за пневмония са: възпалителен процес на белите дробове, настинка или алергия. Също така, пневмония може да се появи впоследствие на претърпяна травма. В никакъв случай не трябва да се бавите с лечението, тъй като могат да се появят сериозни усложнения.

Хора, които са изложени на риск от пневмония
И възрастните, и децата могат да се разболеят от болестта. Но учените казват, че хората, които консумират алкохол и пушат цигари, са по-застрашени.

Ако сте забелязали първите признаци на болестта, няма нужда да изпадате в паника, но и не трябва да бъдете небрежни. Медицината непрекъснато се развива. Към днешна дата има голям брой методи за борба с това заболяване, при условие че своевременно се консултирате с лекар.

Първи симптоми на пневмония

Втрисане и висока температура
Заболяването често е придружено от повишена телесна температура (над 38,5 градуса) в продължение на четири дни, която трудно се сваля. Човек страда от силно втрисане.

Но този симптом не е основен за пневмония, тъй като е характерен и за други заболявания. Съветваме ви да разгледате и другите признаци на пневмония.

Постоянна сънливост
Усеща се постоянна сънливост и умора. Човешкото тяло няма сили не само да се бори с болестта, но и за основни нужди – като да се нахрани.

Характерна кашлица
В хода на заболяването характерен симптом се явява постоянната и силна кашлица, която често е придружена от отделяне на зеленикави храчки. Може да са примесени и с кръв.

Задух и чести кратки вдишвания на въздух
Поради заболяването, дихателният ритъм се нарушава – става по-учестен. Отстрани изглежда, че човек се задушава, липсва му кислород. Но когато ритъмът се регулира, той става по-равномерен, тогава се наблюдава лек задух.

Ускорен пулс
Лекарите казват, че с болестта сърдечният ритъм се променя. Затова проверете пулса си. Това може да стане, като поставите два пръста на сънната артерия или китката.

Болки в гърдите
Усещането за болка съпровожда човек не само в процеса на кашлица, но и при всяко вдишване на въздух. Обърнете внимание на това как дишате.

Понижена работоспособност
Не можете да се излекувате от настинка или грип, а телесната ви температура се наблюдава повече от пет дни – трябва да се консултирате с лекар. Това може да са симптоми на пневмония. Не можете да продължите да се самолекувате.

Какво да направите, ако имате симптоми на пневмония
Ако имате тежки симптоми на заболяването, тогава спешно трябва да посетите лекар. Не забравяйте за съществуването на бърза помощ. Опишете симптомите си възможно най-подробно. За точна диагноза ще ви бъде направена флуорография.

И едва след това ще ви бъдат предписани необходимите лекарства. Но това не е краят в борбата срещу болестта. Ще трябва да правите физически упражнения, както и да се подложите на физиотерапия.

Вижте още: Цветна креп хартия за боядисване на великденските яйца

При навременна медицинска помощ заболяването не е голям проблем. Има голям брой лекарства, които веднъж завинаги ще помогнат да се отървете от пневмонията. Но не пренебрегвайте съветите на лекарите относно правилата на поведение, които трябва да се спазват след курса на лечение, точно както не трябва да затваряте очите си за съществуването на първите признаци на заболяването.

loading...