НАЧАЛО ЗДРАВЕ Коронавирусът може да стане сезонен, алармира виден имунолог

Коронавирусът може да стане сезонен, алармира виден имунолог

Коронавирусът може да стане сезонен, алармира виден имунолог
Коронавирусът може да стане сезонен, алармира виден имунолог

Коронавирусът може да стане сезонен

Увеличават се признаците, че COVID-19 може се превърне в сезонно заболяване, заяви д-р Антъни Фаучи в сряда по време на ежедневния брифинг на Белия дом.

“Това, което започваме да виждаме сега в южното полукълбо и южноафриканските страни, е, че имаме случаи, които се появяват, когато там навлизат в зимния си сезон”, каза д-р Фаучи, един от най-големите имунолози в САЩ и директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести.

„Ако всъщност те имат значителна епидемия, ще бъде неизбежно, ще трябва да сме подготвени“ за следващия цикъл.

Предполага се, че предаването на коронавируса ще се забави през топлите месеци, подобно на грипа, който обикновено се разпространява от ноември до април или май. Въпреки че далеч не е сигурно, че разпространението на коронавирус през лятото ще намалее самостоятелно, ако това стане, тогава д-р Фаучи обаче предупреди, че Америка трябва да е готова, ако новият вирус се завърне отново през есента.

“Това напълно подчертава необходимостта да направим това, което правим, за да разработим ваксина, да я тестваме бързо и да се опитаме да я подготвим, за да имаме налична ваксина в следващия цикъл”, каза Фаучи.

Вижте още: Леката форма на коронавируса – ето как се проявява

Според него създаването на ваксини и лекарства, които вече се тестват, ще бъде от огромно значение за спирането на евентуална нова офанзива на вируса.

Източник: NBC NEWS

loading...