НАЧАЛО ЗДРАВЕ Пълноценният сън е много важен, особено за жените

Пълноценният сън е много важен, особено за жените

Пълноценният сън е много важен, особено за жените
Пълноценният сън е много важен, особено за жените

Пълноценният сън е много важен

Сънят е жизненоважен процес за организма, който ще помогне за възстановяването му след тежък ден. Колко време за сън трябва да отделите? Каква е разликата между жените и мъжете в това отношение?

Колко часа сън са ви необходими?
Дами, пригответе се! Сложността на функциониране на женския мозък налага необходимостта от допълнителна почивка. Джим Хорн, професор от университета в Лафборо в Англия, казва: За жените липсата на сън е силно свързана с високото ниво на психологически стрес, както и със значителна степен на несигурност, депресия и злоба. При мъжете не се наблюдава такава връзка.

8 часа? Не са задължителни изобщо
Колко часа трябва да спи човек? За повечето хора седем часа са напълно достатъчни. Професор Хорн обаче припомня, че женският мозък има по-сложна структура от мъжкия, така че жените се нуждаят от повече сън.

Защо мозъците на жените са по-сложно устроени?
В сравнение с мъжете, жените са по-склонни към мултизадачност и използват мозъка си на бързи обороти. Съответно им трябва повече време, за да се възстановят, а сънят, както нищо друго, осигурява това.

На въпроса в колко часа да си легне, всеки отговаря сам за себе си. Препоръчителното време за лягане е около десет и половина. Така можете да уловите най-полезния „сън за красота“, който продължава само до полунощ и се отразява на състоянието на тялото ви на следващия ден.

Какво да кажем за уморените мъже?
Професор Хорн отбелязва, че мъжете, чиято работа включва вземане на множество решения, също могат да се нуждаят от повече сън. Но дори и в този случай жената има нужда от повече почивка.

Вижте още: Паниката от пандемия е излишна. Не се запасявайте с храна за месец

Имате ли време да си починете пълноценно? Не забравяйте да попитате близките си как се чувстват и не забравяйте да споделите с приятелите си тази полезна информация!

loading...