НАЧАЛО ЗДРАВЕ Солен разтвор за елиминиране на инфекцията в гърлото

Солен разтвор за елиминиране на инфекцията в гърлото

Солен разтвор за елиминиране на инфекцията в гърлото
Солен разтвор за елиминиране на инфекцията в гърлото

Солен разтвор при инфекции в гърлото

Народните средства за лечение на настинка са не по-малко ефективни от най-скъпите и новопоявили се лекарства. Най-простият начин за лечение на болки в гърлото е гаргарата. Ще говорим за това в днешната статия.

Гаргара със солен разтвор
Това е популярен метод за облекчаване на болките в гърлото.

Всеки с болки в гърлото ще се съгласи, че физиологичният разтвор върши чудеса. Дали има научна обосновка за това популярно средство или плацебо ефектът действа в този случай? Как правилно да извършите тази процедура?

Изследванията показват, че тридневното гаргарене с топла вода намалява инфекцията на дихателните пътища с 40%.

Резултатите от научните изследвания потвърдиха ефективността на това бабино средство. По-специално, в проучване, публикувано в “American Journal of Preventive Medicine”, беше написано, че трикратното гаргарене с топла вода през целия ден намалява инфекциите на дихателните пътища с 40% и облекчава болките в гърлото.

Солените гаргари облекчават дразненето на лигавиците и болката в гърлото
И така, каква е тайната за ефективността на солената гаргара? Оказва се, че поради осмозата водата преминава през мембраната на молекулите от по-малко концентриран разтвор в по-концентриран.

Лигавицата на гърлото е мястото на проникване и местообитание на вируси и бактерии, тъй като това е доста благоприятна среда за тяхното размножаване. Болката в гърлото и възпалението са причинени от подуване на инфектираните тъкани.

Тъй като използваният физиологичен разтвор е хипертоничен разтвор, концентрацията на солта му е по-висока, отколкото в тъканите на гърлото, така че черпи вода от тях. Това помага за облекчаване на възпалението и болката по време на преглъщане.

Как солта убива инфекцията
Топлата солена вода убива патогенната микрофлора. Питате как? Отново благодарение на осмозата! Когато топлият физиологичен разтвор извлича вода от тъканите, бактериите и вирусите се дехидратират и умират. Освен това, докато гаргарите, измивате слузта с бактериите.

Колко често трябва да гаргарате с физиологичен разтвор
Разтворете солта в топла вода. Използвайте 1 чаена лъжичка на чаша вода. Правете гаргара ежедневно 3-4 пъти. Също така, пийте повече течности – вода, сокове, яжте супи. 8-10 чаши вода на ден ще осигурят добра хидратация на гърлото и носа.

Гаргарата със солена вода е безопасна за децата
Вирусите причиняват болки в гърлото в 95% от случаите при деца под 5 години и в 70% от случаите при деца на възраст от 5 до 15 години. Бактериалната инфекция (по-специално тонзилит) се развива с болки в гърлото при една трета от децата на възраст от 5-15 години.

Приготвяне на солен разтвор за деца
Вземете чаша вода (топла вода) и разтворете от ½ -1 чаена лъжичка сол.

За много малки деца, които могат да погълнат разтвора, използвайте по-малко концентриран разтвор. За целта намалете количеството сол: достатъчна е само ½ ч. л.

Детето трябва леко да наклони главата си и да изпее звука „а“. Така отваря сливиците.

Аюрведа препоръчва да добавите щипка куркума към разтвора.

По този начин, повишавате ефективността на гаргарата. Куркумата е ефективно средство срещу настинки, тъй като е мощно противовъзпалително, както и антимикробно средство.

Приготвяне на солен разтвор с куркума:
½ чаша вода
1 чаена лъжичка каменна или морска сол
¼ чаена лъжичка куркума

Кипнете вода и разтворете солта и куркумата в нея. Покрийте съда с разтвора и го оставете да престои 5 минути. Използвайте получения разтвор, когато температурата му е комфортна за употреба.

Ако гърлото ви не се изчисти след три дни, трябва да се консултирате с вашия лекар. Симптоми като температура, уголемени сливици и бял налеп в гърлото и сливиците са признаци на бактериална инфекция, която изисква лечение с антибиотици.

Лека температура и суха кашлица може да са симптоми на атипична пневмония!

Вижте още: Чеснова тинктура за подобряване на храносмилането

Спазвайте необходимата доза при приготвянето на разтвора и препоръчителната честота, за да не навредите на гърлото си. Тази процедура е проста и безобидна.

loading...