НАЧАЛО ЗДРАВЕ Недостиг на магнезий в тялото – ранни симптоми

Недостиг на магнезий в тялото – ранни симптоми

Недостиг на магнезий в тялото - ранни симптоми
Недостиг на магнезий в тялото - ранни симптоми

Недостиг на магнезий – проблем, с който много, много хора се сблъскват.

Средно, в човешкото тяло, обикновено, се съдържат около 30-60 грама магнезий: в костите, зъбите, сърцето, мозъка и дори в кръвта. Всяка клетка в тялото ви се нуждае от този минерал, за да функционира правилно – магнезият участва в повече от 300 метаболитни процеса! Мисля, че вече разбирате колко е важно за здравето ви да поддържате адекватно ниво на магнезий в тялото си – и в същото време, дори в развитите страни, почти половината от населението страда от недостиг на магнезий.

Начинът на живот на съвременния човек буквално изсмуква всички жизнени сокове от тялото, принуждавайки го да използва съхраняваните в него вещества, за да може поне по някакъв начин да компенсира. Просто казано, средностатистическият човек изразходва повече магнезий, отколкото получава и повече, отколкото може да си позволи. Препоръчителната дневна доза магнезий за възрастен е приблизително 500 до 1000 милиграма на ден.

Какво ви очаква, ако не сте в състояние да попълните бързо изчерпващите се запаси от магнезий в организма?
Симптомите на недостиг на магнезий включват: сгъстяване на кръвта, крампи в краката, мигрена, тревожност, депресия, заболявания на сърдечно-съдовата система, промени в кръвната захар, хронична умора, остеопороза и безсъние. Диета, съдържаща достатъчно магнезий, облекчава дори симптомите на болестта на Алцхаймер, а някои учени дори смятат, че болестта на Паркинсон е вследствие на недостиг на магнезий в мозъка.

В допълнение, недостигът на магнезий в организма е свързана с хронични заболявания като диабет тип 2, метаболитен синдром и много други. Тялото ви започва да произвежда повече инсулин – което от своя страна води до допълнителна глюкоза в клетките. И това “раздува” възпалителните процеси в тялото ви.

Магнезий за вашето тяло и ум
Възможно най-скоро включете в диетата си храни, които съдържат достатъчно количество магнезий. Голямо количество магнезий се съдържа в зелените „листни“ зеленчуци, рибата, авокадото, тъмния шоколад, пълнозърнестите хлебни изделия, бобовите растения, орехите и различни семена. Можете също така да допълвате менюто си с хранителни добавки, съдържащи магнезий, но имайте предвид, че те трябва да са с най-високо качество. Висококачествените хранителни добавки трябва да съдържат четири магнезиеви съединения – глицинат, малат, таурат и оротат.

Искате ли да знаете какъв ефект имат те върху вашето здраве?

Магнезиевият глицинат има благоприятен ефект върху мозъка ви


Помага ви да се справите с тревожността, раздразнителността, безсънието, липсата на концентрация.
Нормализира работата на червата и помага за справяне с диарията.
Облекчава хода на много хронични заболявания.
Намалява безчувствеността, пристъпите на неконтролиран плач и депресията.
Подобрява остротата на ума и ви помага да се отпуснете.

Магнезиев оротат помага на тялото ви.

Той помага на спортистите да се изморяват по-малко, когато тренират.
Ускорява синтеза на ДНК и възстановява сърцето.

Магнезият малат е приятел на вашите мускули

Той помага на тялото ви да се справи с фибромиалгията.
Облекчава мускулната умора.
Облекчава ефектите на ПМС и главоболието.
Подобрява храносмилането.
Дава ви сила.

Магнезиев таурат за сърцето ви


Спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система.
Предотвратява мигрена.
Потиска сърцебиенето и аритмиите.

Вижте още: Картофен пай с кашкавал: няма да намерите по- вкусна рецепта!

В допълнение, всяка хранителна добавка, съдържаща магнезий, също трябва да съдържа витамин В6, който помага на тялото ви да абсорбира правилно магнезия.