НАЧАЛО ЗДРАВЕ Компреси от живовляк при разширени вени и ухапване от насекоми

Компреси от живовляк при разширени вени и ухапване от насекоми

0
Компреси от живовляк при разширени вени и ухапване от насекоми
Компреси от живовляк при разширени вени и ухапване от насекоми

Компреси от живовляк при разширени вени – облекчават състоянието бързо

Тази билка расте в почти всеки двор в изобилие.

Използва се в пресен вид през целия топъл период, но може да я замразите, за да я имате на разположение през цялата зима.

Листата на женския живовляк могат да се консумират и на салата. Билката може да се използва и под формата на чай, но също и като мехлем или компрес. От него се прави страхотен сироп за кашлица за успокояване на възпалени лигавици, кашлица и бронхит.

Облекчава астма, ларингит, фарингит и различни алергични реакции, които причиняват проблеми с дишането.

Последните изследвания показват, че екстрактът от живовляк успешно се използва за лечение на белодробни инфекции, потвърждавайки неговите антивирусни и антибактериални свойства.

Той стимулира метаболизма и елиминира пролетната умора, облекчава симптомите на инфекции на пикочните пътища, както и възпалението на пикочния мехур и бъбреците.

Той регулира нивата на холестерола и е доказан като мощен съюзник в борбата срещу диабета и синдрома на раздразненото черво.

За приготвяне на чай се използват само листата, които преди това сте изсушили на проветриво място.

Залейте една супена лъжица изсушени листа от живовляк с 250 мл вряла вода и оставете за 10 минути. Чаят се пие най-добре, докато е горещ.

Компреси: При ухапване от пчела, болезнени разширени вени или други наранявания, направете топчета от свежи листа от женски живовляк и зелена глина с малко вода. Получената паста ще облекчи дразненето и разширените вени.

Инфекция на зъбите и венците: Дъвче се пресен лист от живовляк и се поставя като компрес върху зъба и венците, за да се предотврати инфекцията в ранен стадий.

Сироп: Препоръчва се за всички пациенти, страдащи от белодробни заболявания, туберкулоза, хора със задух, кашлица и прекомерна слуз.

Рецепта: На дъното на стъклен буркан с широко гърло от 5 литра, поставете прясно набрани листа от живовляк и ги притиснете добре.

Изсипете около 1 см кафява захар върху тях, а след това още един слой листа от живовляк. В този ред продължете да пълните буркана (ред живовляк, ред захар) до върха.

Оставете буркана покрит за една нощ и на следващия ден ще забележите, че съдържанието е леко намалено. Попълнете освободеното пространство и повторете процедурата до пълното запълване на буркана.

Изкопайте дупка в градината си и увийте буркана с трислойна пергаментна хартия или целофан и изсипете восък върху нея. Покрийте буркана с дъска и поставете по-тежък камък отгоре. На височината на камъка разширете горната част на дупката и поставете по-здрава дъска. Накрая покрийте останалата част от дупката с почва и маркирайте мястото на повърхността, за да го намерите по-лесно по-късно.

Оставете буркана в земята за три месеца, за да може сокът да се отдели под формата на сироп при постоянна температура. В края на този период бурканът се изважда внимателно от земята и цялото съдържание се прецежда добре, а полученият сироп се проварява веднъж.

Полученият сироп се съхранява в добре затворени стъклени бутилки. Това е най-добрият домашен сироп за белодробни заболявания.

Тези, които нямат градина, могат да оставят буркана на топло място, за предпочитане близо до печка. Колкото по-равномерна е топлината, толкова по-добре. Ако процесът на кипене се прекъсне чрез охлаждане, тогава сиропът е по-малко лечебен и може да се развали.

Вижте още: Цветарник от пластмасови бутилки – страхотна идея за двора или балкона

За деца – няколко пъти на ден по чаена лъжичка сироп, а за възрастни – няколко пъти на ден по една супена лъжица.