НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Проблем с хладилника – първи признаци на неизправност

Проблем с хладилника – първи признаци на неизправност

Проблем с хладилника - първи признаци на неизправност
Проблем с хладилника - първи признаци на неизправност

Проблем с хладилника – ето как да разпознаете първите признаци

Обикновено забелязваме, че хладилникът е повреден, ако току-що е спрял да работи. Но има много сигнали, които ни информират предварително, че има някакъв проблем. Ако бъдете внимателни, има шанс да ремонтирате устройството навреме и да удължите живота му.

Опитайте се внимателно да проучите хладилника си и да разберете дали той работи добре или ще трябва да го закарате за ремонт скоро. Ще ви кажем как да идентифицирате проблемите на хладилника в начален етап. Тогава можете да премахнете навреме повредата и да продължи да работи повече от една година.

Образуването на лед
Оптималната температура в камерата е – 18 ° С. Тя може да бъде намалена, ако оставите продуктите там наистина дълго време. Въпреки това, лед не трябва да се образува по стените на хладилника и фризера. Ако е покрит със слой лед, който трудно се премахва, тогава има проблем.

Уплътненията на вратата на хладилника може да са износени. През тях може да влиза въздух в хладилника /фризера/. Възможно е проблемът да е нарушение на системата за терморегулация. Най-добре е да се консултирате със специалист.

Звук
Съвременните хладилници, не работят със звуците на излитащ самолет. Всяко устройство звучи по различен начин. Но ако чуете, че хладилникът ви е по-шумен от преди, това е тревожен сигнал. Най-вероятно проблемът е в двигателя.

Задната стена се загрява
Разбира се, задната стена на хладилника трябва да се нагрява малко, но в никакъв случай да не е осезаемо гореща. Ако стане много гореща, това може да е проблем с вентилационната система, топлообменниците или кондензатът. Всичко, което можете да направите за скарата на гърба на хладилника, е да я почиствате редовно. В края на краищата, винаги се събира много прах. Редовното почистване може значително да удължи живота на устройството.

Сметките за ток растат
Обикновено, при проблем с хладилника, той консумира много електроенергия. При хладилника, може да е заради повредени уплътнения, кондензат или неизправности на термостата. Устройството ще работи в засилен режим, опитвайки се да поддържа желаната температура вътре. Съответно, то също ще консумира повече електроенергия и ще се износва по-бързо. Какво може да направите? Избършете уплътненията. Ако това не бъде направено, там ще се натрупа мръсотия и ще се образува мухъл. Поради това уплътнението може и да се разкъса.

Голямо количество влага вътре
Ако вътре в хладилника по стените забележите замръзване или конденз, трябва незабавно да действате. Проблемът може да бъде, както в уплътнението, така и в други устройства вътре. Проверката е много проста: вратата трябва се затваря плътно. Ако тя не се затваря, причината е по- сериозна. Най-добре ще е да се консултирате със специалист.

Продуктите се развалят бързо
Ако забележите, че продуктите в хладилника се развалят по-бързо, отколкото трябва, тогава устройството не работи добре. Проблемът може да бъде както в кондензатора, така и в температурните сензори или релета. Не забравяйте да се свържете със специалист.

Хладилникът е на повече от 10 години
Срокът на годност на хладилника е 10-20 години. Това не е шега, домакинските уреди имат срок на годност, който обикновено е посочен в инструкциите. Може да се окаже, че хладилникът ви е просто остарял и е време да го замените с нов.

Вижте още: Полезни съвети за градината, които ще я направят райско кътче

Какво причинява най-много проблеми с хладилника?
Ако това не е производствен дефект, тогава проблемът е в неправилната експлоатация с него. Има три златни правила за грижа за уредите за замразяване. Не ги поставяйте близо до печка или радиатори. Почиствайте ги редовно, дори на трудно достъпните места. И накрая, не слагайте гореща храна в хладилника.

loading...