Хроничен запек – направете си тази рецепта за лаксативен мармалад

Въпреки че хроничният запек може да бъде следствие от заболяване, в повече от 90% от случаите това е само функционално разстройство. Това означава, че при нормално храносмилане и здрави черва има само затруднено движение на червата, поради нарушения в работата на нервите (автоимунна нервна система), които са отговорни за редовното движение на червата.

Много пациенти вероятно ще бъдат обидени и ще се усъмнят във знанията на лекаря, ако той им каже, че проблемите, които имат, са резултат от начина, по който са били отгледани като деца и от начина, по който живеят днес.

Как се лекува хроничният запек по естествен начин?
Хората, които имат хроничен запек от години, могат да постигнат задоволително движение на червата без химически препарати. Вместо слабителни, отслабеният рефлекс трябва да се подсили отново. Как да постигнем това?

Необходимо е да се ядат храни, богати на фибри, които със своя обем и количество ще стимулират червата. Това всъщност е храна, която съдържа много целулоза и се намира най-вече в плодовете и зеленчуците.

Млякото, месото, сиренето, яйцата и други богати на протеини храни осигуряват много малко фибри и не се препоръчват като единствен вид диета, особено за хора, страдащи от хроничен запек.

Ако имате този проблем, тогава яжте много зеле, спанак, къдраво зеле, моркови, сини сливи.

Плодови сокове (натурални), мед, кафе – те също имат стимулиращ ефект. Мнозина намират най-добрия начин за редовно изпразване на червата. Някои пият чаша минерална вода през нощта, други ядат сутрин грозде, сливи или друг плод.

На сутринта първото кафе (първата цигара при пушачите) задейства изпразване на червата.

Редовната физическа активност е изключително важна. Физическата работа, движението, гимнастическите упражнения – влияят на нормалното функциониране на червата.

Известно е, че хроничният запек засяга хората, които прекарват повече време в седнало положение. Ежедневните разходки помагат, ако траят поне два часа на ден, а ефектът ще бъде много по-голям, ако се комбинира с упражнения за тяло, при които тялото е наклонено към коленете.

Освен това, трябва да се пие много вода и да се въвежда редовно изпразване на червата в определено време. Най-добре е да правите това сутрин, когато рефлексът на стомаха провокира най-много дебелото черво.

Рецепта за лаксативен мармалад:
150 г фурми (1 чаша)
150 г сини сливи (1 чаша)
1,5 чаши преварена вода

Вижте още: Естествен тор за домати – гаранция за богата и здрава реколта

Приготвяне:
Нарежете фурмите и сливите на по-малки парчета. Сложете ги във вряла вода и варете до сгъстяване. Изяжте няколко супени лъжици от сместа според нуждите и след половин час изпийте голямо количество вода.