Правилно засаждане на лалетата. Ето какви грижи да полагате, за да имате красиви цветя всяка пролет

Жалко е, когато сте засадили доста лалета в градината и само няколко от тях са цъфнали. Защо това се случва, каква е причината да не цъфтят? Има няколко причини, някои от тях са толкова незначителни, че просто не им обръщаме внимание и се лишаваме от тази пролетна красота.

Най-добре е да садите лалетата през есента. Правилно засаждане на лалетата или по-скоро правилната дълбочина на луковиците – ключов момент, за да ви зарадват с цветове. През есента, след засаждането, лалетата пускат кълнове, които са под земята през цялата зима. Земята ги предпазва от замръзване, а през пролетта тези кълнове продължават растежа си. Ако луковиците са засадени на недостатъчна дълбочина, тогава кълновете ще излязат от земята през есента и, разбира се, ще измръзнат. А, ако луковицата е много дълбоко, ще има малко въздух, пътят нагоре ще бъде твърде дълъг. Докато достигне повърхността, не може да се говори за никакъв цъфтеж. Лалето се нуждае само от едно – да оцелее и да си възвърне силата. Оптималната дълбочина е три луковици. Следователно, както знаете, дълбочината директно зависи от размера на посадъчния материал.

Друга възможна причина е неправилното отрязване на цветовете за букети. Ако отрежете цветята почти до корена, тогава луковицата няма да има шанс да узрее и да се подготви за зимуване. Винаги е необходимо да оставите няколко листа, за да не спрете жизнената дейност на корените.

Подземните жители също могат да ви лишат от красиви цветове. Луковиците от лалета са истинско лакомство за къртиците и другите малки гризачи. При засаждане на луковиците, имайте предвид тяхната защита от тази опасност. Поставете капани, засадете наблизо онези растения, които гризачите не обичат. Или засадете лалетата в саксии. Дори леко повредените луковици няма да дадат цветове и много от тях ще умрат като цяло.

Много тежката глинеста почва не е място за засаждане на лалета. Те просто няма да поникнат и ако го направят, със сигурност няма да цъфтят. Глинестата почва може да унищожи напълно най-здравата и най-силната луковица само за един сезон.

Вижте още: Напитка от магданоз и лимон за сваляне на излишните килограми

Може би производителите на цветя няма да се съгласят с това, но забелязах, че ако копаете лалета всяка година, спазвайки правилата, тогава те стават по-малки и по-некачествени. Тези лалета, които пускат едно стръкче, е достатъчно да се копаят веднъж на три години. Тогава цветовете ще бъдат големи и красиви. Този трик ще ви помогне.