НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пожълтяване на разсада и опадане на листата. Ето каква е причината

Пожълтяване на разсада и опадане на листата. Ето каква е причината

0
Пожълтяване на разсада и опадане на листата. Ето каква е причината
Пожълтяване на разсада и опадане на листата. Ето каква е причината

Пожълтяване на разсада и опадане на листата – необходимо е да предприемете мерки.

Преди седмица разсадът весело стоеше на прозореца, но днес, бидейки в оранжерията, е увиснал и пожълтял? На какво се дължи това пожълтяване на разсада? Вероятно не е понесъл добре пресаждането и трябва да му помогнете да се адаптира на новото място, за да не загубите цялата реколта.

За да може разсадът да се чувства комфортно в оранжерията или на открито след засаждането, той трябва да бъде подготвен за това.

Но какво ще стане, ако сте направили всичко както трябва, но резултатът все още не е добър?

Разсадът повяхва след засаждането
Частичното повяхване на листата на разсада след засаждането е нормално. Колкото и да внимавате, леко нараняване на корените все пак ще настъпи. Промяната в температурата и състава на почвата ще свършат останалото. В продължение на няколко дни (от 5 до 14) растението ще абсорбира по-лошо влагата, а листата активно ще се изпаряват, опитвайки се да създадат комфортен микроклимат наоколо.

Не прекалявайте с поливането – травмираните корени няма да могат да поемат вода, а само ще залеете почвата, лишавайки растенията от въздух.

Пожълтяване на разсада след засаждането
Пожълтяването на листата на разсада може да възникне заради твърде ярко осветление, излишък от азот (твърде изобилно прилагане на органични торове в почвата малко преди засаждането), неправилно поливане или повишена киселинност на почвата. За да избегнете това, разсадът трябва да се засажда само след седмица на адаптация и да се опитате да поддържате на новото място условия (температура и влажност), не много различни от тези, на които е свикнал.

Какво да направите: ако след пресаждането листата на разсада пожълтяват, предпазвайте го от пряка слънчева светлина, осигурете стабилна дневна температура не по-висока от 27 ° C и нощна температура не по-ниска от 15 ° C, поливайте го не повече от 2 пъти седмично и само с престояла топла вода.

Листата на разсада опадат след засаждането
Опадането на долните листа на разсада е естествен процес и не бива да се притеснявате. Но, ако останалите листа започнат да пожълтяват, тогава разсадът има сериозен проблем. Най-вероятно растението е болно или е нападнато от вредители, които гризат корените.

Какво да направите: ако растенията са 1-2 изскубете ги, дезинфекцирайте почвата и изгорете самите растения. Ако проблемът е по-широко разпространен – потърсете причината. За да започнете, премахнете няколко растения от земята и проучете корените им. Ако те са изгнили, отстранете засегнатите части, поръсете с активен въглен, дезинфекцирайте ямите с калиев перманганат (0,5 г прах на 100 мл вода) и ги засадете отново. Ако в ямите има ларви или други вредители, премахнете ги ръчно или напръскайте почвата със специални препарати.

Опадане на цветовете на разсада
Пренасянето трябва да се извърши особено внимателно. Цветовете са най-крехките и именно те могат да опадат от стрес на първо място. Най-вероятно, част от цветовете по време на пресаждането ще опадат.

Какво да направите: не се притеснявайте за загубата на част от цветовете. След като са минали няколко дни от засаждането, третирайте растенията с епин екстра, съгласно инструкциите, за да сведете до минимум нивата на стрес.

Разсадът променя цвета си след засаждането
Промяната на цвета на листата и стъблата е опасен знак. Така растенията буквално крещят за остър недостиг на определени хранителни вещества в почвата. Най-често им липсва фосфор, калий или азот, но може да има и липса на бор или желязо.

Петна по разсада
Появата на петна с различни цветове и форми по листата на пресадения разсад може да говори за три неща наведнъж. Първо, недостигът на хранителни вещества се изразява по този начин. Кафявите петна показват липса на калий, синьо-зелени – фосфор, червени – азот. Второ, някои насекоми оставят такива следи. И накрая, петната могат да бъдат изгаряния, от капките вода, падащи върху листата. Това се случва, ако разсадът се полива не в корена в слънчев ден.

Какво да направите: внимателно инспектирайте засаждането за вредители. Ако не се открият признаци за тяхното присъствие, подхранете растенията със съответното хранително вещество. Ако откриете вредители, предприемете действия.

Появата на дупки
Ако след засаждането откриете малки дупки с различни форми по листата на разсад, това означава, че някой е чакал този момент дори повече от вас.

Вижте още: Пилешки бутчета в лимоново-чеснов сос – сочно и вкусно

Какво да направите: инспектирайте внимателно насажденията и земята под тях. Ако се намери вредител, опитайте се да го идентифицирате и след това използвайте съответните средства.

Най-важната работа тепърва започва и преди прибирането на реколтата и заслужената почивка все още ви предстои много работа.