Тест с дърво, който определя нивото ви на тревожност

Дърво 1 – Ниво на тревожност: практически отсъства
Поздравления, изглежда, че се отнасяте към малкия брой хора, които не са тревожни. Вие контролирате всяка стресова ситуация, намирате начин да реагирате положително на нея и да потърсите решение на проблема.

Може би сте оптимист по природа и можете да се справите с емоциите си. Оставате спокойни пред страха, превръщайки го в източник за растеж и подобрение.

Дърво 2 – Ниво на тревожност: умерено
Не се притеснявайте, нивото ви на тревожност е достатъчно умерено, типично за повечето хора. Освен това, моментите на тревожност са нормална реакция в стресови ситуации. Те обаче могат да се развият в страхове и да причинят неприятни физически симптоми.

В такива случаи може да загубите спокойствие и да почувствате известно безпокойство заедно с преминаваща нервност, които изчезват, когато се справите със ситуацията или се отпуснете.

Дърво 3 – Ниво на тревожност: над средното
Вашият отговор за безпокойство все още не е всеобхватен, но се проявява в определени ситуации, което води до безпокойство, което може да бъде прекомерно.

Може би, в такива моменти усещате бреме на отговорност и ангажираност, което е причина за безпокойство. Емоционалният стрес може да се изрази в различни болки и дискомфорти в тялото.

Дърво 4 – Ниво на тревожност: високо
Вероятно сте много тревожни. Въпреки че моментите на умерена тревожност са съвсем нормални и характерни за повечето хора, реакцията ви към негативни събития може да бъде прекомерна и понякога губите контрол над емоциите си. Това състояние не ви позволява да се насладите напълно на положителните моменти в живота, тъй като песимизмът и постоянната тревожност водят до порочен кръг, от който е трудно да се измъкнете. Опитайте се трезво да оцените ситуацията и да разберете дали това е моментно състояние, свързано ли е с някакъв вид стресови фактори или тревожността се е превърнала в неразделна ваша спътница. Говорете с някой ваш близък, за да разгледате ситуацията отстрани и по-добре да се справите с възникналите трудности.

Дърво 5 – Ниво на тревожност: средно
Няма за какво да се притеснявате, тревожността ви е в разумни граници. Тревожността не е повтарящ се тип реакция за вас. Въпреки че има обстоятелства, които ви карат да реагирате с известна загриженост, вие успявате да го контролирате. Все още успявате да управлявате тревожните си реакции и те не застрашават качеството на живота ви, дори ако наскоро сте изпитали някои притеснения. По-притеснителното е не тревожността ви, а нивото на стрес.

Дърво 6 – Ниво на тревожност: някои симптоми
Често изпитвате епизодични признаци на тревожност, свързани с конкретна стресова ситуация. Не забравяйте обаче, че тревожността не винаги трябва да се възприема като нещо негативно.

Способността да бъдете гъвкави и да управлявате средните нива на тревожност е важна и помага при много житейски обстоятелства, от учене до определени професионални умения. В отношенията с другите тревожността има тенденция да намалява, след като се справите със ситуацията.

Вижте още: Пожълтяване на разсада и опадане на листата. Ето каква е причината

Споделете този интересен тест с дърво с вашите приятели!