НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на домати и краставици на балкона

Отглеждане на домати и краставици на балкона

Отглеждане на домати и краставици на балкона
Отглеждане на домати и краставици на балкона

Отглеждане на домати и краставици в уюта на дома

Тези, които живеят в апартамент, понякога дори не знаят какъв е истинският вкус на пресните домашни зеленчуци. Това, което расте в собствената ви градина, винаги е по-вкусно и ароматно от това, което можете да си купите в супермаркета. Но не се разстройвайте, ако нямате градина или двор, защото е съвсем реално да отглеждате вкусни зеленчуци точно на вашия балкон. Само няколко прости съвета ще ви помогнат да се справите с тази необичайна задача.

1.Домати
Не само лесно можете да отгледате домати, но и да го направите по необичаен начин.

Дори в ограниченото пространство на апартамента те ще растат и ще ви зарадват с богата реколта. За да направите това, те просто трябва да висят с главата надолу. Градинарството в съдове е идеално за начинаещи и освен това спестява място. Нищо не може да се сравни с пресните домати от балкона ви.

За отглеждане на домати на балкона са подходящи пластмасови или метални кофи. В центъра на дъното е необходимо да направите дупка с диаметър 7-8 см, така че стъблото на домата лесно да расте надолу и през този отвор може да се постави разсадът. Също така, върху горната част на саксията, кофата или друг съд се пробиват четири отвора за куки, в които след това се вкарва въже или верига за окачване. За да не се изсипе земята през долната дупка и корените да останат вътре, от вътрешната страна на саксията трябва да закрепите с лепкава лента малка мрежа като тази, която стои на прозорците. В средата на мрежата трябва да направите разрез.

Напълнете съда наполовина с пръст. Горната част на съда може да се остави отворена или с капак за по-добро задържане на влагата. Ако има капак, тогава ще бъде удобно да се направи дупка за поливане и торене в него. След като растението е на мястото си, саксията може да бъде окачена на балкона. По време на вегетационния сезон се добавят торове на всеки 2 седмици. За добър растеж и узряване, доматите се нуждаят от 6-8 часа време пряка светлина. Необходимо е достатъчно поливане, тъй като земята изсъхва бързо.

2.Краставици
Краставиците са много вкусен и здравословен зеленчук за организма.

Тайната за отглеждане на краставиците е оптималната им съвместимост със слънчогледите. Тези две растения харесват една и съща почва, стъблата на слънчогледа се превръщат в естествена опора за краставиците, а вкусът им става по-сладък благодарение на този съсед.

Вижте още: Картофена запеканка с аспержи: вкусна идея за вечеря

Ако планирате да засадите няколко растения, тогава между тях трябва да има разстояние най-малко 7-8 см. Поливането на краставиците на балкона трябва да бъде няколко пъти седмично. Важно е постоянно да поддържате оптимална влажност на почвата. Най-добрата почва за засаждане се счита с pH ниво от 6 до 7. Краставиците изискват периодично торене. Чудесен начин да разберете кога е настъпил подходящият момент е да погледнете листата: ако пожълтяват, се нуждаят от повече азот. Необходимо е също така да се погрижите за унищожаването на вредителите. Ако краставиците са засадени без слънчогледи, тогава, трябва да направите опора.

loading...