НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилни грижи за орхидеята: Съживете любимото си цвете!

Правилни грижи за орхидеята: Съживете любимото си цвете!

Правилни грижи за орхидеята: Съживете любимото си цвете!
Правилни грижи за орхидеята: Съживете любимото си цвете!

Правилни грижи за орхидеята – те ви гарантират здраво растение и буен цъфтеж

Орхидеята, разбира се, е била и остава едно от най-обичаните цветя от много любители на домашните растения. И затова е особено болезнено да гледате как едно прекрасно цвете започва да губи предишната си красота, листата му избледняват, пожълтяват, изсъхват и стават безжизнени. Каква е причината за това? Защо листата на орхидеята изсъхват? Нека разгледаме най-често срещаните грешки.

На първо място е необходимо да се определи причината, поради която листата изсъхват. Ако изсъхнат само долните листа, а останалите остават сочно зелени, плътни, изпълнени с влага, това е естествен процес за орхидеята. Не бързайте да премахвате тези листа: те все още съдържат растителни хранителни вещества. Самата орхидея ще ги изхвърли, когато дойде времето.

Съвсем различна е ситуацията, когато всички листа изсъхнат. Те изсъхват, пожълтяват, стават безжизнени, сякаш вътре са празни и не са толкова гъсти, както преди. Може да има няколко причини.

Първо: орхидеята не е в удобна среда за живот за това. А именно: температурата в помещението е твърде висока (повече от 25 градуса), освен това има и повишена сухота на въздуха. Възстановяването ще бъде просто: преместете растението на по-влажно и по-хладно място, необходимо е умерено поливане и редовно пръскане на растението.

Ако растението е било в това състояние от дълго време (жълти, вяли листа), вероятно вече са се случили някои негативни процеси, а именно, орхидеята е започнала да изсъхва или, обратно, да изгниват корените (ако сте я преполивали). В този случай трябва да извадите растението от саксията, в която се е намирало и внимателно да изследвате кореновата система. Ако видите, че някои корени са напълно изгнили или сухи безжизнени, отрежете ги с остър нож и поръсете с канела. Подрязването на корените само по себе си е стрес за растението и затова е необходимо да се запазят максимално корените, ако имат поне някаква „жива“ зона. След подрязването растението трябва да се пресади и да се прехвърли във влажна стая с температура 20-25 градуса, за да може орхидеята да „оживее“, да се възстанови след стреса и корените спокойно да пораснат.

Друга причина е обраслата коренова система. Средно, орхидеята трябва да се пресажда на всеки 2-3 години. Ако видите, че корените вече са надхвърлили границите на саксията, това несъмнено е знак, че трябва да пресадите растението.

Вижте още: Полезни съвети в домакинството, които ще улеснят живота ви

Редовното пръскане и достатъчното, но не изобилно поливане ще помогнат на растението да „оживее“.

Полагайте правилни грижи за орхидеята и тя задлжително ще ви се отблагодари с буен цъфтеж и красиви цветове!

loading...