НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Капан за оси, който можете да си направите сами

Капан за оси, който можете да си направите сами

Капан за оси, който можете да си направите сами
Капан за оси, който можете да си направите сами

Капан за оси, който можете да си направите сами у дома

Най-накрая дойде топлото. Сега можете да прекарате дни на чист въздух и колко различни дейности и забавления има само: пътувания извън града за пикник, плуване, походи, туризъм или конна езда и много други. Въпреки това, има някои неприятни моменти през лятото, свързани с насекомите.

Осите са едни от най-полезните обитатели на нашата планетата, те опрашват растенията, като по този начин им помагат да растат и да увеличават добива. Но въпреки всичките им ползи за околната среда, трябва да признаете, че осарник, разположен някъде около прозорците, може да бъде не само неприятен, но и опасен.

Всяка година хиляди хора биват ужилени от оси, дори да не ги безпокоят. За страдащите от алергия, ужилването от оса може да завърши много тъжно. Ако в близост до дома си често виждате раирани летящи насекоми, тогава гнездото им е наблизо. Малките насекоми са в състояние да намерят най-малките пукнатини или дупки в стените на сградите, да пропълзят в тях и оборудват домовете си там. Можете бързо и лесно да разрешите проблема с досадните оси, като направите капан за тях. За да направите това, просто следвайте стъпка по стъпка инструкциите и вашето семейство и вие ще бъдете защитени от неканените гости.

Набавете си необходимите материали
За да направите капана ще ви трябват: двулитра пластмасова бутилка, маркер, нож или ножица, тел, ако планирате да закачите капана, нещо сладко за стръв.

Маркиране на бутилката
В горната част на бутилката с маркер нарисувайте права линия или я завържете с конец за да гарантирате права линия при разреза.

Приготвяне на стръвта
Това е самата част, в която можете да бъдете креативни. Сладката храна и напитки привличат насекомите. Ето защо, създавайки капан, е важно да помислите за добра стръв. Можете да излеете ябълков сок в бутилка и да добавите към него няколко лъжици захар или да изсипете газирана напитка. След това не забравяйте да добавите малко оцет към разтвора, направете това, за да изплашите пчелите. Миризмата на оцет няма да ги остави да се приближат.

Изрежете маркираната част, създавайки фуния. Ако не ви е удобно да използвате ножа, можете да пробиете малка дупка, да поставите ножицата и с нея да срежете бутилката. След това отрязаната горна част на бъдещия капан се обръща, капачката се развива, така че да се получи фуния.

Поставете фунията в другата част. През дупката осите ще преминат към стръвта.

Къде да поставите капана?
Преди да решите къде да пставите капана, помислете за мястото, което няма да притеснява вас и вашето семейство. Ако просто искате да се отървете от гнездото, поставете бутилката възможно най-близо до осарника. Опитайте се да монтирате капана на видно място, където можете да контролирате процеса.

Висящи капани
За да не го достигат децата и животните, може да го закачите. За целта пробийте две малки дупки. Уверете се, че дупките са разположени правилно: едната в горната част, а другата в долната част, а телта преминава свободно през тях. След това свържете краищата и окачете капана на безопасно място.

Вижте още: Тест за мизофония. Дразни ли ви звукът от мляскането?

С този лесен и достъпен начин бързо ще се отървете от неканените гости. Сега можете спокойно да прекарате време на открито, наслаждавайки се на слънцето и природата, без да се страхувате, че вие или децата ви ще бъдете притеснявани от осите.

loading...