Консумацията на тиквени семки помага и при безсъние

Изхвърлянето на тиквените семки е голяма грешка! В крайна сметка, те могат да донесат толкова много полза за нашето тяло!

Ето 7 феноменални ползи, които получавате от консумацията на тиквени семки

Борба с рака
Веществата в тиквените семки убиват различни видове ракови клетки.

Лечение на безсъние
Триптофанът е аминокиселина, която стимулира производството на мелатонин и серотонин, които са отговорни за цикъла сън/бодърстване. С други думи, консумацията на тиквени семки помага за преодоляване на безсънието и е много по-лесно и по-бързо да заспите.

Подобряване на зрението
Тиквените семки съдържат цинк, витамин А, витамин Е, бета-каротин и зеаксантин, за които е известно, че подобряват зрението на човека. Хората с увреждане на зрението и катаракта често страдат от недостиг на цинк. А дефицитът на цинк, между другото, може да причини заболявания не само на зрителната система, но и на много други органи.

Отличен източник на магнезий
Магнезият участва в повече от 300 биохимични реакции в организма, което го прави един от най-важните минерали за нашето здраве. За съжаление, мнозина страдат от дефицит на магнезий. Тиквените семки са отличен източник на този елемент: само половин чаша съдържа 92 процента от необходимата дневна доза.

Увеличаване на тестостерона
Тиквените семки са изключително полезни за мъжкото сексуално здраве. Витамините В, С, D, Е, както и витамин К, съдържащи се в тиквените семки, са изключително важни за либидото. В допълнение, тези семена, както вече казахме, са богати на цинк, който играе голяма роля за повишаване нивата на тестостерон.

Подобряване на настроението
Тъй като тиквените семки съдържат триптофан, който е необходим за производството на серотонин в тялото, тиквените семки помагат за подобряване на настроението. А съдържащият се в тях магнезий помага да се балансира телесната температура и по този начин намалява горещите вълни.

Вижте още: Чай от турти за дълголетие и оптимално здраве

Превенция и лечение на диабет
Като източник на никотинова киселина и тригонелин, тиквените семки контролират кръвната захар и предотвратяват развитието на диабет. За да постигнете оптимални резултати, експертите съветват да ги ядете сурови.