НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Топъл душ за стайните растения. Ето какви са ползите

Топъл душ за стайните растения. Ето какви са ползите

Топъл душ за стайните растения. Ето какви са ползите
Топъл душ за стайните растения. Ето какви са ползите

Топъл душ за стайните растения – спасява тези, които са започнали да изсъхват

Всички любители на растенията знаят, че те обичат душ. Той помага да се отървете от праха, мръсотията и вредителите. Но малко хора знаят, че растенията обичат топъл душ. Той е още по-полезен и стимулира растежа. Разберете за какво е полезен този душ!

Първо, топлият душ замества бърсането на листата с парцал. В допълнение, той действа по-ефективно. Процедурата помага да се активира развитието на кореновата система. Такъв душ провокира цъфтежа и спасява растенията, които са започнали да изсъхват. Ефектът ще бъде забележим на следващия ден!

Използвайте топъл душ веднъж месечно. Важно е да не прекалявате. В противен случай можете да отмиете хранителните вещества от почвата. Също така си струва да обърнете внимание на почвата: в саксията трябва да има дренаж, така че водата да не застоява. Ако саксията няма дренажен отвор, не използвайте гореща вода. За растения без дренаж душовете са възможни само със студена вода.

Температура на водата
Очевидно е, че не трябва да използвате прекалено гореща вода. Температурата, трябва да е както, когато си вземате душ – около 40 градуса по Целзий. Твърде горещата вода може да навреди на корените и листата. Заслужава си да бъдете внимателни. Също така препоръчваме да започнете с ниска температура и постепенно да я повишавате, така че растенията да свикнат.

Струва си да измиете цялото растение: саксия, пръст, стъбло и листа. Можете също така да съберете цяла група растения в банята и да ги изплакнете всички добре. Устройте за вашите цветя цяла парна баня – покрийте ги със завеса и добре ги запарете.

След душа трябва да оставите растенията в банята. Поне 3 часа или дори цяла нощ. Основното е плътно да затворите вратите, така че да няма течения. Уверите се, че се е оттекла цялата излишна вода. Излишната влага няма да бъде полезна за растението.

За да се отървете от вредители, стъблото и листата трябва да се измият със специален зелен сапун за растения. Можете също така да използвате няколко капки препарат за миене на съдове. Капнете в съд с няколко литра гореща вода и избършете листата. Изплакване не е необходимо.

След пълно изсушаване можете да подхраните растенията до следващото поливане. Това ще помогне за укрепване на почвата. Между другото, растенията няма да се нуждаят от поливане две седмици. Но всичко зависи от самото растение, големината на саксията и сухотата на въздуха.

За кои растения е полезен топлият душ
Грубо казано, всички растения с големи листа. Също така, всички хигрофилни и тропически растения. Тази процедура ще бъде особено полезна за слабите растения. Помага много при липса на цъфтеж. Между другото, такъв душ е любим на цветя с големи широки листа.

Спатифилум, орхидея, роза, фикус, гардения, драцена, бръшлян, антуриум и много други реагират добре на топъл душ. За цъфтящи растения е по-добре да използвате не душ, а напръскване с топла вода. По-добре е също така да оставите растението да цъфти и едва след това организирайте подобни процедури.

Вижте още: Грижи за лалетата, които ще ви помогнат да съхраните сорта

Противопоказания
Не се препоръчва след пресаждане. Внимавайте с растенията с млади листа. Те са много уязвими от изгаряния. За нежните листа използвайте вода с по-ниска температура. Растения, за които топлият душ е противопоказан: глоксиния, теменужка, бегония, цъфтящи и наскоро пресадени цветя.

Растенията също се грижат за нас. Те влияят положително на настроението и здравето ни.

loading...