НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни свойства на босилека за растенията в градината

Полезни свойства на босилека за растенията в градината

Полезни свойства на босилека за растенията в градината
Полезни свойства на босилека за растенията в градината

Полезни свойства на босилека. Не забравяйте да го засадите до доматите и краставиците!

Със сигурност знаете, че някои растения влияят върху развитието на други растения в градината. Тази способност се нарича алелопатия. В процеса на своя растеж и жизненоважна дейност някои растения отделят вещества, които не само стимулират растежа и развитието на други растения, но и ги предпазват от вредители и болести.

Едно от тези прекрасни растения е босилекът. В допълнение към невероятния аромат, огромно количество витамини и прекрасен вкус, свойствата на босилека помагат на околните култури в тяхното развитие и растеж в градината.

Полезни свойства на босилека при отглеждане в открита земя
Ароматът, излъчван от листата на босилека, действа като репелент за домати, краставици, лук, чушки, зеле. Той успешно прогонва листните въшки и белокрилките, които ще навредят на бъдещата реколта.

Босилекът, отглеждан заедно с доматите, създава благоприятна среда, в която не се появяват плесен и брашнеста мана по листата на доматите. Засадете босилек до краставиците, така можете лесно да защитите любимите си зеленчуци по най-безопасния и екологичен начин.

Отглеждането на босилек от семена в саксии е не само красиво, но и полезно! Поставете ги на входа на къщата, на верандата и той ще прогонва комарите и мухите от къщата. Това е наистина вълшебно растение и дори начинаещ градинар може да го отглежда без затруднения.

Вижте още: Чай от магданоз при подути крака. Отървете се от дискомфорта!

Живейте в хармония с природата и не забравяйте да споделите тази полезна информация с приятелите си! Не всеки знае за тези полезни свойства на босилека!

loading...