Хормоналният дисбаланс е проблем, с който се сблъскват много жени.

Могат да възникнат проблеми с теглото, косата, храносмилателната система и ставите.

Следните симптоми показват появата на хормонален дисбаланс.

Качване на килограми
Ако поради стрес или по друга причина надбъбречните жлези увеличат производството на хормона кортизол, тогава теглото се увеличава независимо от диетите и физическата активност. В резултат на това количеството инсулин се увеличава, което от своя страна се отразява на нивото на захарта и провокира чувството на глад.

Освен това, кортизолът води до натрупване на мазнини по корема. Обобщавайки, можем да кажем, че високото ниво на кортизол е основната причина за сърдечните заболявания, безсънието, косопада и лошото настроение.

Косопад
Наличието в женското тяло на хормона дихидротестостерон (DHT) е причина за косопада. Дори най-ниските нива на DHT представляват сериозен проблем. При високо ниво на този хормон при мъжете също може да се появи косопад.

Обилно потене
Потенето може да възникне в резултат на дисбаланс на хормоните по време на менопаузата или недостатъчен серотонин.

Болки в ставите хронична умора
Ако дори след дълъг и спокоен сън се чувствате уморени и претоварени, трябва да обърнете внимание на кортизола. Този хормон на стреса постоянно ви държи в състояние на съпротивление и в резултат на това води до усещане за умора.

Втората причина за прекомерното изпотяване е високото ниво на хормона TSH. По правило повишеното производство на тиреостимулиращ хормон е следствие от хипотиреоидизъм на щитовидната жлеза.

Неустоимо желание за сладко
Ако щитовидната жлеза е в състояние на хипоактивност, възниква почти неустоимо желание за сладко.

Друга причина е претоварването на надбъбречните жлези, които произвеждат голямо количество от хормона на стреса, което предизвиква силен апетит.

Лошо настроение
Прекомерният TSH е следствие от неправилната работа на щитовидната жлеза. С натрупването на този хормон настроението ви се влошава, появяват се безпокойство и раздразнителност.

Безсъние и нарушение на съня
Страничен ефект на менопаузата е безсънието, което от своя страна провокира редица други проблеми в организма. Учените познават 10 хормона, производството на които се влияе от недоспиването. Резултатът – висок апетит, психични разстройства.

Безсънието или неспокойният сън при мъжете могат да бъдат свързани с ниските нива на тестостерона.

Храносмилателна система
При недостатъчното количество на гастрин и холецистокинин храната бавно се превръща в полезни молекули, което води до болка, запек, диария и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

В случай, че се наблюдават един или повече от горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да си направите съответните тестове. Хормоналният дисбаланс може да се регулира със следното домашно средство.

Необходими съставки:
вода – 200 мл
моркови – 1 бр.
целина – 1 стрък
краставица (може да се замени с ябълка) – 1 бр.
лимонов сок – 1 с. л.
куркума – 1 ч.л.

Вижте още: Истински шедьовър – това е най-красивата пещера в света

Поставете всички съставки в блендер и разбъркайте. Консумирайте чаша лечебен сок всеки ден и бъдете здрави!