Връзване на доматите. Споделям моя начин

Доматите в оранжерията ми растат добре и активно, някои растения вече цъфтят. Така че е време за връзване. Връзването на доматите е доста просто. Ще ви разкажа повече за моя метод.

Методите за връзване могат да бъдат:
Връзване на домати с помощта на пергола
Връзване на домати с дървени колчета
Връзване на домати с въже

Тази година използвах последния метод. За мен този метод е прост и удобен. Доматите растат добре и не докосват съседните растения.

В оранжерията засадих домати, които могат да растат до два метра, в зависимост от конкретния сорт или хибрид. Те имат мощен храст, така че се нуждаят от опора, а именно вързване.

Засаждам определени сортове домати и на открито. Тъй като те са предимно нискоростящи, те не се нуждаят от подпори. Плодовете узряват за кратко време.

Каква е целта на вързването на доматите:
Растението расте добре, не се преплита със съседните растения
Растението не пада под тежестта на плодовете
Растението е добре проветрено, което означава, че няма да се разболее
По-удобно е за поливане
По-удобно е да се грижите за доматите

Връзване на доматите
Направете хлабава примка под втория лист, за да не стяга въжето растението докато расте.

След това обиколете с въжето около стъблото, направете втора бримка, омотайте отново около стъблото, пак бримка. В резултат на това получавате 3-4 бримки на едно растение в зависимост от височината на храста. След това се прехвърля въжето през горната напречна греда на рамката на оранжерията и се фиксира.

Вижте още: Крем против зачервявания с магданоз и пчелен восък

Снимката ясно показва процеса на връзване на доматите. Всичко е просто и лесно. На снимката се вижда, че доматите са добре вързани и с този метод стъблата няма да паднат под тежестта на доматите.