НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Прибиране на чесъна в правилното време – важно за съхранението му

Прибиране на чесъна в правилното време – важно за съхранението му

Прибиране на чесъна в правилното време е важно за съхранението му
Прибиране на чесъна в правилното време - важно за съхранението му

Прибиране на чесъна в правилното време – от решаващо значение за съхранението му през цялата зима

Ако не съберете реколтата в правилното време, чесънът ще е с по-ниско качество, губи вкуса си и издържа по-малко време. Ако остане по-дълго в земята, той може напълно да загуби качествата си. Затова, винаги следвам простия съвет, който ми даде баба.

Ако сте засадили зимен чесън, индикатор за прибиране на реколтата е пожълтяването на листата.

Друг индикатор са цветните стъбла, които постепенно се изправят, като преди това са били усукани във формата на спирала, сочеща към земята.

Когато цветните стъбла започнат да се изправят, те се късат, за да не отиват хранителните вещества в тях, а в оформянето на главите. Оставям само няколко в лехата, за да мога да видя кога ще цъфнат – индикатор за зрелостта на чесъна. Приберете чесъна преди цветоносът да се разпука напълно. Можете да направите чеснова паста от цветоноса, тя е пълна с витамини.

Много хора правят грешката да прибират чесъна по-рано – 1-2 дни. Този период е от голямо значение за по-доброто съхранение на реколтата с месеци.

Никога, обаче, не позволявайте цветоносите напълно да се разпаднат и изсъхнат. Тогава чесънът е предразположен към изкуфяване и болести. Не забравяйте, че най-доброто време за прибиране на чесъна е, когато листата започнат да пожълтяват.

Вижте още: Напитки преди лягане за почистване на черния дроб и за отслабване

Прибирайте реколтата в слънчеви дни и оставете чесъна да изсъхне за 2-3 дни. След това, можете да го паставите в щайги.

loading...