НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Усукване на листата на доматите. Ето какво да направите

Усукване на листата на доматите. Ето какво да направите

Усукване на листата на доматите. Ето какво да направите
Усукване на листата на доматите. Ето какво да направите

Усукване на листата на доматите – ето какви са причините и какво можете да направите, за да решите проблема

Колкото и да сме заклети градски жители, винаги сме привлечени от природата. Някои отиват на село, а на други им е достатъчна терасата. Тези, които отиват на село са изправени пред проблемите в градината. Например, листата на доматите се усукват.

Според много градинари доматите не са от най-капризните растения. Но все пак се нуждаят от адекватни грижи.

Няколко са причините за усукване на листата. На първо място, трябва да проверите растенията за вредители.

Ако листата са чисти и няма вредители, тогава може би сте прекалили с азота.

Това е доста често срещан проблем и може да е причина за липса на реколта. Можете да разпознаете проблема по няколко признака.

Първо, растението образува мощно стъбло. По него се образуват вторични израстъци. Листата са едри и тъмнозелени, но в крайна сметка започват да се усукват.

Разбира се, по-добре е да не се допуска такава ситуация. Торенето на разсада трябва да бъде умерено. Използвайте не само химически торове, но и органични. В този случай можете да сте 100% сигурни, че сервирате натурални продукти на масата си.

Ако прекалите с азота, растенията ще вложат цялата си сила в растежа и образуването на зелена маса. По този начин може дори да не се стигне до образуването на плодове.

Ако листата започнат да се усукват, използвайте калиев сулфат. Именно той стимулира появата и растежа на плодове. За да приготвите тора, смесете 1 с.л. калиев сулфат и 10 л вода. Оставете за 5 минути.

Преди да използвате калиев сулфат, полейте добре растенията. След това изсипете 0,5 л от разтвора на всяко растение. Между другото, ако предпочитате народни средства, можете да замените калиевия сулфат с дървесна пепел.

Имайте предвид обаче, че в дървесната пепел има много малко от това вещество. Следователно, ще трябва да повторите процедурата няколко пъти.

Вижте още: Лечебната сила на яйцата: помагат при настинка и болка в ставите

Както можете да видите, все още не е късно да спасите реколтата. Много скоро растенията ще ви зарадват със сочни и вкусни плодове.

loading...