Пръскане на доматите по време на цъфтеж и образуване на завръзите

По време на цъфтежа и образуването на завръзите при различни растения, а не само при доматите, се наблюдава появата на различни заболявания. Разбира се, това се отразява на общото състояние на растението, неговото оцеляване и по-нататъшната способност да дава плодове и голям добив. За да избегнете загуби и да улесните работата си в градината, предварително, дори по време на появата на завръзи, провеждайте едно от двете предложени средства, основаващи се само на естествени продукти!

Активната съставка в първото средство е горчицата. Съдържа глюкозинолати – повече от всяко друго средство. Оттук и острият пикантен вкус на тази подправка. Именно тези компоненти отблъскват вредителите и предотвратяват развитието на болести, те буквално ги спират в началния етап. Възможно е да обработвате растенията с това средство, както и с второто за 5 дни, 7, 10 дни – това няма да навреди на растението, а напротив, укрепва го: 200 грама горчица на прах (или 400 грама горчица от буркан с минимално количество допълнителни съставки), 200 г пепел.

Смесете тези две съставки и ги залейте с няколко литра вряла вода, оставете да престои за през нощта. Прецедете на сутринта и допълнете количеството до 10 литра с обикновена вода. Пръскайте с получения разтвор всички растения в зеленчуковата и овощната градина, включително цветни и плодоносни култури с изключение на кръстоцветните (зеле, ряпа и др.)!

Следващият, не по-малко важен, активен компонент за второто средство е хрянът. Ако нямате горчица у дома, но имате хрян в градината си, използвайте това средство като заместител – той също е изключително ефективен! Можете да го използвате всяка седмица – това е изключително полезна и важна превенция за всички култури, освен кръстоцветните. Така че, пригответе следните съставки вечер:

  • пловин кофа хрян (листа и корени, едро нарязани) или 1 кофа листа от хрян
  • 1,5-2 чаши пепел

Вижте още: Едри глави лук и чесън – ето как да постигнете този резултат

Смесете съставките и долейте няколко литра вряла вода, оставете за през нощта. Прецедете и допълнете количеството до 10 литра с обикновена вода. Използвайте тази смес за пръскане на доматите. Периодично провеждайте такива превантивни мерки, за да намалите или напълно да премахнете появата на болести и вредители.